Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λιβύη, Λιβύη, Λιβύη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο " Λιβύη, Λιβύη, Λιβύη " ( αραβικά : ليبيا ليبيا ليبيا Lībiyā, Lībiyā, Lībiyā ), επίσης γνωστός ως " Ya Beladi» "(ελληνικά: "Η χώρα μου" ), είναι ο εθνικός ύμνος της Λιβύης από το 2011.

Βασίλειο της Λιβύης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ύμνος «Λιβύη, Λιβύη, Λιβύη» συντέθηκε από τον Μοχάμεντ Αμπντέλ Ουαχάμπ το 1951 και ήταν αρχικά ο εθνικός ύμνος του βασιλείου της Λιβύης από την ανεξαρτησία του το 1951 έως το 1969, όταν ο βασιλιάς Ιντρίς ανατράπηκε από ένα ατρόμητο πραξικόπημα υπό την ηγεσία του Μουαμάρ Καντάφι . Οι ίδιοι οι στίχοι γράφτηκαν από τον Αλ Μπασίρ αλ Αρεμπί.

Λιβυκή Αραβική Δημοκρατία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1969, ο Μουαμάρ Καντάφι υιοθέτησε το Αιγυπτιακό στρατιωτικό τραγούδι " Allahu Akbar " ως τον εθνικό ύμνο της πρόσφατα ανακηρυχθείσας Λιβύης Αραβικής Δημοκρατίας και αργότερα της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Λαϊκής Λιβυκής Αραβικής Τζαμαχιρίας .

Εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011, ο ύμνος "Λιβύη, Λιβύη, Λιβύη" κηρύχθηκε ως ο νέος εθνικός ύμνος της Λιβύης από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο . Ο ύμνος "Λιβύη, Λιβύη, Λιβύη" έγινε τελικά ο εθνικός ύμνος της Λιβύης για άλλη μια φορά, μετά τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβύης και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι . Ο στίχος που δοξάζει τον βασιλιά Ιντρίς δεν συγκαταλέγεται στον σημερινό ύμνο.