Λιβανικές Δυνάμεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιβανικές Δυνάμεις
القوات اللبنانية
ΗγέτηςΣαμίρ Γκέγκα
ΙδρυτήςΜπασίρ Τζεμαγιέλ
Ίδρυση1976
ΈδραΜααράμπ, Λίβανος
ΙδεολογίαΛιβανικός εθνικισμός
Εθνικός συντηρητισμός
Χριστιανοδημοκρατία
Ομοσπονδισμός
Πολιτικό φάσμαΔεξιά
ΘρησκείαΧριστιανισμός (Κυρίως Μαρωνιτικός)
Εθνική προσχώρησηΣυμμαχία της 14ης Μαρτίου
Βουλή των Αντιπροσώπων
9 / 128
Σημαία κόμματος
Ιστότοπος
lebanese-forces.com
Πολιτικό σύστημα Λιβάνου
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Οι Λιβανικές Δυνάμεις[1] (αραβικά: حزب الكتائب اللبنانية, γαλλικά: Forces libanaises, FL) είναι πολιτικό κόμμα του Λιβάνου και πρώην χριστιανική πολιτοφυλακή κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου.

Οι Λιβανικές Δυνάμεις δημιουργήθηκαν αρχικά το 1976, ως οργάνωση για τον συντονισμό όλων των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων του Λιβανικού Μετώπου, που αποτελούταν κυρίως από το κόμμα Καταέμπ. Μετά τη δολοφονία του Μπασίρ Τζεμαγιέλ, ορισμένες εξεγέρσεις οδήγησαν τον Σαμίρ Γκέγκα στην ανάληψη και διάλυση του Λιβανικού Μετώπου. Αργότερα εξελίχθηκε ως ξεχωριστή οργάνωση στις αρχές του 1990.

Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε από τους Μπασίρ Τζεμαγιέλ, Καμίλ Σαμούν, και άλλους ηγέτες του κόμματος κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου. Ήταν αρχικά μια συσπείρωση των διαφόρων ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων, ενώ τέθηκε υπό τον έλεγχο ενός συμβουλίου που αποτελούταν από διάφορους εκπροσώπους κομμάτων. Οι Ρυθμιστικές Δυνάμεις Καταέμπ κατείχαν το μεγαλύτερο τμήμα πολεμιστών και η Καταέμπ είχε το μεγαλύτερο μερίδιο στο συμβούλιο. Παρά την αρχική δημιουργία τους από παραστρατιωτικές ομάδες, οι Λιβανικές Δυνάμεις δέχονταν νέα μέλη χωρίς συγκεκριμένη υποταγή στο κόμμα.

Το κίνημα πολέμισε ως η κύρια λιβανική αντίσταση, εντός του κυριαρχούμενου από χριστιανούς Λιβανικού Μετώπου.[2] Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, οι LF αντιμετώπισαν διαφορετικούς εχθρούς σε διαφορετικές χρονικές περιόδους: την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης,[3] το LNM, το LNRF, τον Συριακό Στρατό, το PSP των Δρούζων στο Σουφ και τον Λιβανικό Στρατό, πιστό στον στρατηγό Μισέλ Αούν.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, οι πολιτικές τριβές στο εσωτερικό του Λιβανικού Μετώπου οδήγησαν σε αυξανόμενη απόσταση μεταξύ των μαχητών του Καταέμπ και των υπόλοιπων Λιβανικών Δυνάμεων. Στο τέλος οι Λιβανικές Δυνάμεις και το Καταέμπ έγιναν δύο ξεχωριστές δυνάμεις στο εσωτερικό του Λιβανικού Μετώπου.

Μετά το τέλος του εμφυλίου, ο Σαμίρ Γκέγκα δημιούργησε το κόμμα «Λιβανικές Δυνάμεις». Το 1994, ενώ ο Λίβανος ήταν υπό συριακή κατοχή, το κόμμα είχε απαγορευτεί, ο Γκέγκα φυλακίστηκε και οι δραστηριότητες των μαχητών κατεστάλησαν από τις υπηρεσίες του Λιβάνου. Οι Λιβανικές Δυνάμεις επέστρεψαν ως πολιτική δύναμη μετά την Επανάσταση του Κέδρου, στις αρχές του 2005, η οποία οδήγησε σε απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από τον Λίβανο. Λίγο μετά, ο Γκέγκα απελευθερώθηκε από τη φυλακή και συνέχισε να ηγείται του κόμματός του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. skai.gr Αρχειοθετήθηκε 2012-02-15 στο Wayback Machine. Κίνδυνος εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο
  2. «1978: Israeli troops leave southern Lebanon». BBC. 13 June 1978. http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/june/13/newsid_2512000/2512241.stm. Ανακτήθηκε στις 17 January 2008. 
  3. Harris (p. 162) notes "the massacre of 1,500 Palestinians, Shi'is, and others in Karantina and Maslakh, and the revenge killings of hundreds of Christians in Damur"

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]