Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λεύκιος Τέττιος Ιουλιανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεύκιος Τέττιος Ιουλιανός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση45
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός
Πραίτορας
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη

Ο Λεύκιος Τέττιος Ιουλιανός, λατιν.: Tettius Julianus ήταν Ρωμαίος στρατηγός, που κατείχε διάφορες αυτοκρατορικές θέσεις κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Φλαβίων. Διετέλεσε αντικαταστάτης ύπατος για το διάστημα (nundinium) Μάιο-Ιούνιο 83 με συνάδελφο τον Τερέντιο Στράβωνα Ερούκιο Ομούλλο.

Πιθανώς να είναι αδελφός του Γάιου Τέττιου Αφρικανού, επάρχου της Αιγύπτου, ο οποίος nymfεύτηκε τη Φουνισουλάνα Βετούλλα, κόρη του Λεύκιου Φουνισουλάνου Βετονιανού, υπάτου το 78.

Ο Ιουλιανός εμφανίζεται για πρώτη φορά στα ιστορικά αρχεία ως λεγάτος λεγεώνας (legatus legionis) ή διοικητής της Λεγεώνας VII Κλαυδίας, μίας από τις τρεις λεγεώνες που στάθμευαν στη Μοισία υπό τον Μάρκο Απόνιο Σατουρνίνο, και, μαζί με τους συναδέλφους του διοικητές, έλαβαν το υπατικές διακρίσεις από τον Όθωνα, ως συνέπεια μίας νίκης τους που κέρδισαν επί των Ροξολανών, μίας Σαρματικής φυλής. Σε ορισμένα αποσπάσματα του Τάκιτου, ονομάζεται «Τίτιος», σε άλλα «Τέρτιος», αλλά το «Τέττιος» είναι πιθανώς η σωστή μορφή.

Λίγο αργότερα, ο Απόνιος Σατουρνίνος επιχείρησε να δολοφονήσει τον Τέττιο, προφανώς λόγω μίας παλαιάς μνησικακίας. Ο Τέττιος διέφυγε διασχίζοντας το όρος Αίμος και ο Λεύκιος Βιψτάνος Μεσάλα, διοικητής μίας από τις ομάδες, τον αντικατέστησε. Ο Τέττιος δεν συμμετείχε στις μάχες ή στις δολοπλοκίες του έτους των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων, αν και η λεγεώνα που διοικούσε ασπαζόταν τη μερίδα του Βεσπασιανού, και επικαλούνταν διάφορες καθυστερήσεις, που εμπόδιζαν τον Τέττιο να επανενταχθεί στα στρατεύματά του. Μετά τον θρίαμβο τής παράταξης τού Βεσπασιανού, παρ' όλα αυτά διορίστηκε ένας από τους πραίτορες, αλλά η Σύγκλητος δεν του επέτρεψε να αναλάβει το αξίωμα, και ανέθεσε το αξίωμα στον Πλότιο Γρύπο την 1η Ιανουαρίου 70. Ωστόσο ο Δομιτιανός, σχεδόν αμέσως μετά, τον επανέφερε στην πραιτορία.

Ο Τέττιος ήταν διοικητής της Λεγεώνας III Αυγούστας από το 80 έως το 82, καθιστώντας τον ουσιαστικά και κυβερνήτη της Νουμιδίας εκείνα τα χρόνια. Αυτό ακολουθήθηκε από την άνοδό του στη θέση του υπάτου. Το τελευταίο αξίωμα που είναι γνωστό ότι κατείχε ο Τέττιος, ήταν κυβερνήτης της Άνω Μοισίας από το 88 έως το 90.

Το 88 διορίστηκε από τον Δομιτιανό αρχιστράτηγος, και διέσχισε τον Δούναβη, πιθανώς κοντά στο φρούριο λεγεώνας Βιμινάκιον, βάδισε προς το Τιβίσκον και στη συνέχεια προς τις Τάπες και το πέρασμα των λεγόμενων Σιδηρών Πυλών, και νίκησε τους Δάκες στη Β΄ Μάχη των Ταπών, η οποία ουσιαστικά τερμάτισε τον Δακικό Πόλεμο του Δομιτιανού.

Περαιτέρω ανάγνωση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Αυτό το λήμμα βασίζεται ή περιλαμβάνει κείμενο από λήμμα στo Λεξικό της ελληνικής και ρωμαϊκής βιογραφίας και μυθολογίας του Ουίλλιαμ Σμιθ (1870) που αποτελεί κοινό κτήμα.