Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λεύκιος Κανίνιος Γάλλος (τριβούνος το 56 π.Χ.)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεύκιος Κανίνιος Γάλλος (τριβούνος το 56 π.Χ.)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση88 π.Χ.
Αρχαία Ρώμη
Θάνατος44 π.Χ.
Ρώμη
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΛατινικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΡωμαίος πολιτικός
Ρωμαίος στρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςAntonia Hybrida Major
ΤέκναΛεύκιος Κανίνιος Γάλλος (ύπατος το 37 π.Χ.)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠραίτορας

Ο Λεύκιος Κανίνιος Γάλλος, λατινικά: Lucius Caninius Gallus (απεβ. το 44 π.Χ.) ήταν Ρωμαίος πολιτικός της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Ο Γάλλος ήταν πληβείος και καταγόταν από οικογένεια υπατικού βαθμού. Ο Γάλλος ήταν σύγχρονος και φίλος με τον δικτάτορα Γάιο Ιούλιο Καίσαρα, επίσης με τους πολιτικούς Μάρκο Τερέντιο Βάρρωνα και Μάρκο Τύλλιο Κικέρωνα. Ο Γάλλος ήταν ένας άνθρωπος με πολιτικό ταλέντο και επιτεύγματα. [1]

Ο Γάλλος το 59 π.Χ. είχε κατηγορήσει τον Κόιντο Φάβιο Μάξιμο και τον Γάιο Αντώνιο Υβρίδα για τη Lex Acilia repetundarum, τους οποίους ο Κικέρων υπερασπίστηκε ως κατηγορούμενους. Μετά το 58 π.Χ., ο Γάλλος νυμφεύτηκε την Aντωνία Υβρίδα την Πρεσβύτερη, την πρώτη κόρη του Γάιου Αντώνιου Υβρίδα και εκ πατρός εξαδέλφη του Μάρκου Αντώνιου.

Το 56 π.Χ., ενώ ήταν τριβούνος των Ρωμαίων πολιτών, ο Γάλλος προσπάθησε να αυξήσει τη δύναμη και την επιρροή τού Πομπήιου Μάγνου.

Ο Γάλλος βοήθησε τον Έλληνα της δυναστείας των Πτολεμαίων φαραώ Πτολεμαίο ΙΒ΄ Αυλητή της Αιγύπτου να ανακτήσει τον θρόνο του. Πρότεινε ο Πομπήιος, συνοδευόμενος μόνο από δύο ραβδούχους (lictores), να συνοδεύσει τον Πτολεμαίο IB΄ πίσω στην Αλεξάνδρεια, προκειμένου ο Πτολεμαίος ΙΒ΄ να συμφιλιωθεί με τους πολίτες της Αιγύπτου. Αυτό επρόκειτο να συμβεί, αλλά δεν συνέβη ποτέ.

Το 55 π.Χ. ο Γάλλος κατηγορήθηκε, πιθανώς από τον Μάρκο Κολόνιο, για άγνωστο παράπτωμα. Μετά από αίτημα τού Πομπήιου, ο Κικέρων τον υπερασπίστηκε. Ο Γάλλος ταξίδευσε στην Ελλάδα το 51 π.Χ. και έγινε πραίτωρ της Αχαΐας, μετά ταξίδεψε στην Αθήνα για να επισκεφθεί τον Κικέρωνα. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Καίσαρα και Πομπήιου, ο Γάλλος παρέμεινε ουδέτερος.

Ο Γάλλος είχε γιο τον Λεύκιο Κανίνιο Γάλλο, ο οποίος υπηρέτησε ως ύπατος με τον Μάρκο Βιψάνιο Αγρίππα το 37 π.Χ., και εγγονό τον Λεύκιο Κανίνιο Γάλλο, που υπηρέτησε ως ύπατος το 2 π.Χ. μαζί με τον Μάρκο Πλαύτιο Σιλβάνο. Ο ιστορικός Πλούταρχος λανθασμένα αναφέρεται στον πρεσβύτερο Γάλλο ως Κανίδιο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]