Λευκή της Γαλλίας (μοναχή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λευκή της Γαλλίας (1313-1358))
Λευκή της Γαλλίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1313
Θάνατος26  Απριλίου 1358[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία[2]
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Θρησκευτικό τάγμαΤάγμα των Φραγκισκανών
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχή
Οικογένεια
ΓονείςΦίλιππος Ε΄ της Γαλλίας και Ιωάννα Β΄ της Βουργουνδίας
ΑδέλφιαΙωάννα Γ΄ της Γαλλίας
Μαργαρίτα Α΄ της Βουργουνδίας
Ισαβέλλα της Γαλλίας, κόμισσα του Βιενουά
ΟικογένειαΟίκος των Καπετιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λευκή της Γαλλίας (1313 - 26 Απριλίου 1358), μοναχή στο Αββαείο του Longchamp,[3] ήταν η τέταρτη και νεότερη κόρη του βασιλιά Φιλίππου Ε΄ της Γαλλίας και της Ιωάννας Β΄ της Βουργουνδίας.

Η Λευκή γεννήθηκε το 1313, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του εκ πατρός παππού της, του βασιλιά Φιλίππου Δ΄ της Γαλλίας. Πήρε το όνομά της από τη θεία της, Λευκής της Βουργουνδίας. Ένα χρόνο μετά τη γέννηση της Λευκής, η μητέρα της και οι δύο θείες της, Λευκή και Μαργαρίτα της Βουργουνδίας (π. 1290-1315), εμπλέκονται στην υπόθεση Tour de Nesle. Ο γάμος των γονιών της ήταν αρκετά επιτυχής ώστε ο πατέρας της να επιμείνει στην αθώωση της μητέρας της, αλλά οι θείες της φυλακίστηκαν[4].

Ενώ η Λευκή ήταν επτά χρονών, οι γονείς της είχαν γίνει βασιλιάς και βασίλισσα της Γαλλίας και της Ναβάρρας. Η βασίλισσα Ιωάννα αποφάσισε ότι η μικρότερη κόρη της θα έπρεπε να ενταχθεί στο Τάγμα του Αγίου Φραγκίσκου, πιθανώς επιθυμώντας ότι η ζωή του κοριτσιού θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις αμαρτίες της φυλακισμένης ομώνυμης θείας της.[5] Η μητέρα της Λευκής, ωστόσο, δεν πήρε την απόφαση εύκολα και όχι πριν προμηθεύσει αρκετές παπικές διανομές που θα εξυπηρετούσαν για να ανακουφίσουν την σκληρότητα της μοναστικής ζωής. Η βασίλισσα εξασφάλισε μια ειδική διαταγή που επέτρεπε σε αυτήν και στον βασιλιά να επισκέπτονται συχνά την κόρη τους, αλλά αργότερα προειδοποιήθηκε από τον πάπα εναντίον των συχνών τους επισκέψεων στη Λευκή[6]. Παρά τους θρησκευτικούς όρκους της, η Λευκή αναφέρεται συχνότερα ως κόρη ενός Γάλλου βασιλιά από πρωτογενείς πηγές από ό, τι οποιαδήποτε από τις αδερφές της - Ιωάννα Γ΄ της Βουργουνδίας, Μαργαρίτα της Βουργουνδίας (π. 1290-1315) και Ισαβέλλα του Βιενουά. Η Λευκή πέθανε στις 26 Απριλίου του 1358, ύστερα απ' όλα τα αδέλφια της εκτός από τη Μαργαρίτα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003. I00003863.
  2. 2,0 2,1 «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 5  Μαρτίου 2020.
  3. The Abbey of Longchamp was in the Bois de Boulogne within a day's ride west of Paris.
  4. Brown, Elizabeth A. R. (1978). The King's Conundrum: Endowing Queens and Loyal Servants, Ensuring Salvation, and Protecting the Patrimony in Fourteenth-Century France. Boydell & Brewer. ISBN 0851157793.
  5. Brown, Elizabeth A. R. (1978). The Monarchy of Capetian France and Royal Ceremonial. Variorum. ISBN 0860782794.
  6. Brown, Elizabeth A. R. (1978). The Monarchy of Capetian France and Royal Ceremonial. Variorum. ISBN 0860782794.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Blanche of France (nun) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).