Λευκή Παλαιολογίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λευκή Παλαιολογίνα Δούκισα του Μομφεράτου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1472[1]
Καζάλε Μονφερράτο
Θάνατος30  Μαρτίου 1519
Τορίνο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚάρολος Α΄ της Σαβοΐας
ΤέκναΓιολάντα-Λουίζα της Σαβοΐας
Κάρολος Β΄ της Σαβοΐας
ΓονείςΓουλιέλμος Η΄ του Μομφερράτου και Elisabetta Maria Sforza
ΑδέλφιαΤζιοβάνα Παλαιολογίνα του Μομφεράτου
ΟικογένειαΔυναστεία των Παλαιολόγων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λευκή Παλαιολογίνα ή Λευκή ή Μπιάνκα του Μομφεράτου (ιταλικά: Bianca di Montferrato) (1472 - 30 Μαρτίου 1519), ήταν κόρη του μαρκήσιου του Μομφερράτου και με τον γάμο της έγινε δούκισσα της Σαβοΐας και τιτουλάρια βασίλισσα της Κύπρου, της Ιερουσαλήμ και της Μικρής Αρμενίας ως σύζυγος του Καρόλου Α΄ δούκα της Σαβοΐας. Ήταν επίτροπος για τον μοναδικό γιο του Κάρολου Α΄ από το 1490 μέχρι τον θάνατό του το 1496.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λευκή ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Γουλιέλμου Η΄ μαρκησίου του Μομφερράτου και της Ελισάβετ Σφόρτσα. Η Ελισάβετ ήταν κόρη του Φραγκίσκου Α΄ δούκα του Μιλάνου και της Μπιάνκα-Μαρία Βισκόντι, της οποίας η Λευκή/Μπιάνκα πήρε το όνομα. Η μητέρα της πέθανε στην ηλικία των 17 ετών, όταν η Λευκή ήταν λιγότερο από ενός έτους. Ο πατέρας ξαναπαντρεύτηκε με μία Γαλλίδα ευγενή, τη Μπερνάρντ ντε Μπρος, η οποία πέθανε το 1485.

Την 1η Απριλίου 1485 η Λευκή παντρεύτηκε τον Κάρολο Α΄, με τον οποίο απέκτησε τη Γιολάντα-Λουίζα 1487-1449 και τον Κάρολο Β΄ 1489-1496, που διαδέχθηκε τον πατέρα του. Επίσης είχε δύο γιους και μία κόρη, που πέθαναν σε μικρή ηλικία.

Μετά τον θάνατο του συζύγου της το 1490 ενεργούσε ως επίτροπος για τον νεαρό γιο της, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον πατέρα του στους βασιλικούς τίτλους του. Ήταν η ηγέτης της Σαβοΐας, μέχρι που ο γιος της, ο οποίος ήταν επτά ετών εκείνη την εποχή, σκοτώθηκε τυχαία σε πτώση στο Μονκαλιέρι. Το άλλο επιζών παιδί της, η Γιολάντα, αρρώστησε και πέθανε τρία χρόνια αργότερα, χωρίς να έχει παιδιά. Επομένως η γραμμή της Λευκής εξαφανίστηκε.

Τον Δεκέμβριο του 1518 η Λευκή έπεσε σοβαρά άρρωστη, πιθανώς από φυματίωση. Με τη θέλησή της στις 12 Φεβρουαρίου 1519 κατονόμασε τον τόπο ταφής της, που ήταν το παρεκκλήσι της Εκκλησίας της Παναγίας στο Καρινιάνο. Ονόμασε κληρονόμο της τον εξάδελφο του ανδρός της, τον Κάρολο Γ΄ ως δούκας της Σαβοΐας και διάδοχό του τον μικρότερο αδελφό του Φίλιππο δούκα του Νεμούρ[2]. Πέθανε λιγότερο από δύο μήνες αργότερα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1485 τον Κάρολο Α΄ δούκα της Σαβοΐας, με τον οποίο απέκτησε:

  • Γιολάντα-Λουίζα 1487-1449.
  • Κάρολος Β΄ 1489-1496, που διαδέχθηκε τον πατέρα του ως δούκας της Σαβοΐας.
  • Επίσης είχε δύο γιους και μία κόρη, που πέθαναν σε μικρή ηλικία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Collective Biographies of Women» (Αγγλικά) 8390. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Charles Cawley, Medieval Lands, Savoy