Λερναγίν Αρτσάχ ΦΚ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λερναγίν Αρτσάχ ΦΚ
Ίδρυση1927
ΈδραΣτεπανακέρτ, Αρμενία
ΣτάδιοKhankendi Stadium, Στεπανακέρτ
ΠροπονητήςArmen Adamyan[1]
ΠρωτάθλημαΑ΄ Κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Αρμενίας
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Λερναγίκ Αρτσάχ ΦΚ (αρμενικά: Լեռնային Արցախ Ֆուտբոլային Ակումբ) είναι αρμενικός ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα την πόλη Στεπανακέρτ της μη αναγνωρισμένης διεθνώς Δημοκρατίας του Αρτσάχ αλλά είναι εγγεγραμμένος στην πόλη Γκορίς της επαρχίας Σιουνίκ [2], ώστε να μπορεί να μετέχει στα πρωταθλήματα της Αρμενίας.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1927[3] στο Σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν και το σημερινό του όνομα μεταφράζεται από τα αρμενικά ως "Ορεινό Αρτσάχ". [4]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1927, αρχικά με την επωνυμία Ντιναμό Στεπανακέρτ υπό τη σκέπη του ομίλου Ντιναμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλές μικρές πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης δημιούργησαν αθλητικές ομάδες με ένα τέτοιο καθεστώς. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που ένας τέτοιος ποδοσφαιρικός σύλλογος κατάφερε να αγωνιστεί σε περιφερειακές και εθνικές διοργανώσεις. Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος "Ντιναμό Στεπανακέρτ" πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο τουρνουά του Κυπέλλου ΕΣΣΔ του 1950, όταν και ηττήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, με 0-2 από την «Πισεβίκ» της Οδησσού. [5]

Το 1960, το όνομα του συλλόγου άλλαξε σε Καραμπάχ και παρέμεινε με αυτό μέχρι το 1989, όταν και η ομάδα μετονομάστηκε σε Αρτσάχ. Κατά τη διάρκεια των ετών μεταξύ 1992 και 1995 δεν κατέστη εφικτό να συμμετάσχει σε κάποια ποδοσφαιρική διοργάνωση λόγω του πρώτου πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ορισμένοι από τους ποδοσφαιριστές του συλλόγου μετακόμισαν σε αρμενικούς συλλόγους και κάποιοι πήγαν στο μέτωπο να πολεμήσουν. Οι Βαρουζάν Μπαμπαγιάν , Βλαντίμιρ Χαιρικιάν, Κρικόρ Αγατζαγιάν, Ασότ Ανταμιάν , Λορίς Κρικοριάν, Σουρέν Χακομπιάν είναι μεταξύ των γνωστότερων ποδοσφαιριστών της ομάδας που πήγαν στο μέτωπο.

Μετά το τέλος του πολέμου, το 1995, ο σύλλογος μετακόμισε από το Στεπανακέρτ στο Γερεβάν για να συμμετάσχει στην Αρμενική Πρέμιερ Λιγκ. Στη συνέχεια  δε άλλαξε το όνομά του σε "Καραμπάχ". [6]

Το 1999, ο σύλλογος αποβλήθηκε από το Αρμενική Πρέμιερ Λιγκ λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά κατάφερε να επιστρέψει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο την επόμενη χρονιά. Τη σεζόν 2002-03, ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Λερναγίν Αρτσάχ και έπαιξε τους εντός έδρας αγώνες του, στο Καπάν της νοτιοανατολικής Αρμενίας. Ωστόσο, ο σύλλογος αποχώρησε από την κορυφαία βαθμίδα της Αρμενίας πριν από την έναρξη της σεζόν 2003-04 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό μιας άλλης ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ, της Αραράτ Ερεβάν.[7]

Την επόμενη χρονιά, ο σύλλογος τερμάτισε δεύτερος στη Β'εθνική κατηγορία Αρμενίας και κέρδισε ξανά την άνοδο στην κορυφαία ποδοσφαιρική κατηγορία, από όπου όμως αποχώρησε ξανά, μετά από μόλις έντεκα αγώνες. Το 2006, κέρδισε εκ νέου την άνοδο στην Αρμενική Πρέμιερ Λιγκ , αλλά αρνήθηκε να μετάσχει στην κορυφαία κατηγορία.

Το 2009, ο σύλλογος επέστρεψε ξανά πίσω στο Στεπανακέρτ και συμμετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα του Αρτσάχ (Artsakh Football League).

Κατά τη σεζόν 2019-20, επέστρεψε στα πρωταθλήματα της Αρμενίας και τη σεζόν 2021-22 προβιβάστηκε στην Αρμενική Πρέμιερ Λιγκ, [8] όπου και αγωνίστηκε μέχρι και τη σεζόν 2022-23. [9]. Στο τέλος της σεζόν, κατέλαβε την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα και υποβιβάστηκε.

Γηπεδικές εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κανονική έδρα της ομάδας είναι το Ρεπουμπλικανικό Στάδιο του Στεπανακέρτ, χωρητικότητας 12.000 θεατών. Όμως λόγω του πολέμου του 2020 και της μετέπειτα εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Αρτσάχ, η ομάδα, για τη σεζόν 2022-23, δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στο «Στάδιο Αρεβίκ» του Βάικ της Αρμενίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]