Λεπτογέννεση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η λεπρογένεση είναι επιστημονική θεωρία της φυσικής που εξηγεί την προέλευση της ασυμμετρίας των βαρυονίων η οποία διαδραματήστηκε στην εποχή του πρώιμου σύμπαντος. Δημοσιεύθηκε το 1986 από τους ιάπωνες φυσικούς M. Fukugita και Τ. Yanagida.

Πρόκειται για ειδικό μοντέλο της βαρυογέννεσης, δίχως άμεση δημιουργία ασυμμετρίας μεταξύ βαρυόνιων και αντιβαρυονίων. Αντ 'αυτού, η ασυμμετρία δημιουργείται αρχικά μεταξύ λεπτονίων και των αντιλεπτονίων. Για την επίτευξη της, γίνεται χρήση δεξιόχειρων νετρίνων πολύ μεγάλης μάζας που σχηματίζουν πολυπλεκτικά υπό την ομάδα βαθμονόμησης της αλληλεπίδρασης ηλεκτροπαραγωγής (ενώ αντίθετα, τα κανονικά νετρίνα είναι αριστερόχειρα και έχουν πολύ μικρότερη μάζα). Η αποσύνθεση των νετρίων αυτών παράγει λεπτόνια και μποζόνια Higgs κατά παράβαση της συμμετρίας CP, συνεπώς παράγονται διαφορετικό πλήθος λεπτόνιων και αντιλεπτόνιων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • M. Fukugita, T. Yanagida, βαριογένεση χωρίς μεγάλη ενοποίηση, Phys. Lett. Β174, 45-47 (1986)
  • Μ. Flanz, EAPaschos, U. Sarke, J. White, Baryogenesis με ανάμιξη νετρίνων Majorana, Phys.Lett. Β389, 693-699 (1996)
  • Α. Pilaftsis, TEJUnderwood, Resonant Leptogenesis, Nucl.Phys. Β692, 303-345 (2004)
  • M.Dine, Α. Kusenko, Προέλευση της ύλης -ασυμμετρία του ρετρούμου, Rev.Mod.Phys. 76, 1-30 (2004) (πρόσφατη επισκόπηση διαφόρων θεωριών της βαριογένεσης )
  • W.Buchmüller, RDPeccei, Τ. Yanagida, Leptogenesis ως η προέλευση της ύλης, Ann.Rev.Nucl.Part.Sci. 55, 311-355 (2005) (πρόσφατη επισκόπηση της λεπτογένεσης)