Λεοπόλδος Δ΄ της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεοπόλδος Δ΄
Δούκας της Πέραν Αυστρίας
Περίοδος1386 - 1411
ΠροκάτοχοςΛεοπόλδος Γ΄ της Αυστρίας
ΔιάδοχοςΦρειδερίκος Δ΄ της Αυστρίας
Γέννηση1371
Θάνατος3 Ιουνίου 1411 (40 ετών)
Βιέννη, Αυστρία
ΣύζυγοςΑικατερίνη της Βουργουνδίας
ΟίκοςΟίκος των Αψβούργων
ΠατέραςΛεοπόλδος Γ΄ της Αυστρίας
ΜητέραΒιρίντις Βισκόντι
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Λεοπόλδος Δ΄ (γερμ.: Leopold IV. von Habsburg, 1371 - 3 Ιουνίου 1411) από τον Οίκο των Αψβούργων, ήταν Αυστριακός, δούκας της Πέραν Αυστρίας[1][2].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν δευτερότοκος γιος του Λεοπόλδου Γ΄ δούκα της Αυστρίας και της Βιρίντις Βισκόντι, κόρης του Μπερναμπό κυβερνήτη του Μιλάνου.

Το 1386 απεβίωσε ο πατέρας του και τον κληρονόμησε ο πρωτότοκος Γουλιέλμος, που έκανε τον Λεοπόλδο Δ΄ συγκυβερνήτη. Ο Γουλιέλμος κράτησε την Έσω Αυστρία (Στυρία, Καρινθία, Καρνιόλη), ενώ τον Λεοπόλδο Δ΄ τον έκανε υπεύθυνο της Πέραν Αυστρίας (των παλαιών Αψβουργικών κτήσεων). Ο Λεοπόλδος Δ΄ είχε να αντιμετωπίσει την Ελβετική αντίθεση. Από το 1391 ήταν ο πραγματικός κυβερνήτης της περιοχής του. Έγινε κυβερνήτης του Τυρόλου (1396-1406).

Επειδή ήταν άτεκνος, έδωσε στους νεότερους αδελφούς του Ερνέστο και Φρειδερίκο Δ΄ θέσεις στο δουκάτο. Το 1406 απεβίωσε ο επίσης άτεκνος Γουλιέλμος. Τον διαδέχθηκε ο Ερνέστος στην Έσω Αυστρία και ο νεαρός Φρειδερίκος Δ΄ στο Τυρόλο. Το 1404 απεβίωσε ο εξάδελφός του Αλβέρτος Δ΄ αφήνοντας έναν γιο 7ετή, τον Αλβέρτο Ε΄ του οποίου ο Λεοπόλδος Δ΄ έγινε κηδεμόνας. Από αυτό προκλήθηκε διαφωνία με τον Ερνέστο.

Απεβίωσε στη Βιέννη το 1411 και τάφηκε στην κρύπτη των δουκών στον καθεδρικό της πόλης. Τον Πέραν Αυστρία κληρονόμησε ο Φρειδερίκος Δ΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1393 νυμφεύτηκε την Αικατερίνη των Βαλουά, κόρη του Φιλίππου Β΄ δούκα της Βουργουνδίας· δεν απέκτησαν τέκνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λεοπόλδος Δ΄ της Αυστρίας
Γέννηση: 1371 Θάνατος: 3 Ιουνίου 1411
Προκάτοχος
Λεοπόλδος Γ΄
δούκας της Πέραν Αυστρίας
1386–1411
μαζί με τον
Γουλιέλμο ως το 1406
Διάδοχος
Φρειδερίκος Δ΄
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Leopold IV, Duke of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).