Λεοπάρδαλη του Αμούρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λεοπάρδαλη του Αμούρ
Amur Leopard Panthera pardus orientalis Facing Forward 1761px.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Αιλουρίδες


Η λεοπάρδαλη του Αμούρ (Panthera pardus orientalis) είναι είδος λεοπάρδαλης που είναι ιθαγενής στην περιοχή Primorye της νοτιοανατολικής Ρωσίας και της βόρειας Κίνας. Εμφανίζεται ως κρίσιμος κίνδυνος για την κόκκινη λίστα της IUCN. Το 2007, μόνο 19-26 άγρια άτομα εκτιμήθηκε ότι επιβιώνουν στη νοτιοανατολική Ρωσία και στη βορειοανατολική Κίνα. [Θεωρήθηκε ως μία από τις σπανιότερες μεγάλες γάτες στη Γη.

Από το 2015 εκτιμάται ότι λιγότερα από 60 άτομα θα επιβιώσουν στη Ρωσία και την Κίνα. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μέσω φωτογραφικών μηχανών μεταξύ του 2014 και του 2015 αποκάλυψαν 92 άτομα σε μια μεγάλη διαμεθοριακή περιοχή μήκους 8.342 χλμ. κατά μήκος των ρωσο-κινεζικών συνόρων. Το 2019, αναφέρθηκε ότι ο πληθυσμός είναι κοντά στις 90 λεοπαρδάλεις. Η βόρεια κινεζική λεοπάρδαλη αναγνωρίστηκε στο παρελθόν ως ξεχωριστό υποείδος (P. p. japonensis), αλλά εντάχθηκε μαζί με την λεοπάρδαλη του Αμούρ το 2017.


Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1857 ο Χέρμαν Σκέλεγκελ περιέγραψε ένα δέρμα λεοπάρδαλης από την Κορέα και έδωσε την επιστημονική ονομασία Felis orientalis. Έπειτα από τις περιγραφές αρκετοί φυσιοδίφες περιέγραψαν ζωολογικά δείγματα από λεοπαρδάλεις της ασιατικής Ρωσίας και της Κίνας και πρότειναν διαφορετική ονομασία ο καθένας. Μερικές από αυτές είναι:

• Η ονομασία Leopardus japonensis, που προτάθηκε από τον Τζον Έντγουαρντ Γκρέι το 1862.

• Η ονομασία Leopardus chinensis, που προτάθηκε επίσης από τον Γκρέι το 1867.

• Η ονομασία Felis fontanierii, που προτάθηκε από τον Άλφονς Μ. Έντουαρντς το ίδιο έτος.

• Η ονομασία Felis ingrami, που προτάθηκε από τον J.Lewis Bonhote το 1903.

• Το όνομα Felis Leopardus grayi, που προτάθηκε το 1904 από τον Édouard Louis Trouessart.


Το 2017, η Cat Classification Task Force of the Cat Specialist Group μετέφερε το P. p. japonensis στο P. p. Όλα τα άλλα υποείδη δεν θεωρούνται έγκυρα.