Λεοπάρδαλη της Ανατολίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λεοπάρδαλη της Ανατολίας
Caucasus Leopard in Georgian National Museum 04.JPG
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Αιλουρίδες


Η λεοπάρδαλη της Ανατολίας (Panthera pardus tulliana) είναι κινδυνέον υποείδος λεοπάρδαλης, το οποίο ζει στην νοτιοδυτική Ασία. Λέγεται επίσης και λεοπάρδαλη της Μικράς Ασίας, και έγινε αποδεκτό ως υποείδος τον 19ο αιώνα, ως υποείδος λεοπάρδαλης ιθαγενές στην Τουρκία.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία Felis Tuliana δόθηκε από τον Achille Valenciennes το 1856 ο οποίος μελέτησε μια λεοπάρδαλη που βρέθηκε στην δυτική Τουρκία, στην Σμύρνη πιο συγκεκριμένα. Τον 19ο και τον 20ο αιώνα, η λεοπάρδαλη της Ανατολίας θεωρείτο ότι ζουσε μόνο στην δυτική Τουρκία. Το 2017, το P.p.ciscaucasia μεταφέρθηκε στο P.p.tulliana.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1856 η λεοπάρδαλη της Ανατολίας περιγράφηκε με γκρίζα προς κοκκινωπή γούνα με μεγάλες κηλίδες οι οποίες ήταν μικρότερες στο στήθος και στα πόδια. Έχει παρόμοιο μέγεθος με την αφρικανική λεοπάρδαλη.

Βιότοπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λεοπάρδαλη της Ανατολής θεωρείται ότι ζουσε στα δυτικά μέρη της Τουρκίας. Δεν καταγράφηκε στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Πέτρινες παγίδες για λεοπάρδαλες και τίγρεις της Κασπίας που χρονολογούνται στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εξακολουθούν να υπάρχουν στα Όρη του Ταύρου.

Δεδομένου ότι οι έρευνες δεν πραγματοποιήθηκαν στη δυτική Τουρκία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, οι βιολόγοι αμφισβητούσαν εάν οι λεοπαρδάλεις επέζησαν ακόμη σε αυτό το τμήμα της Ανατολίας. Αναφορές παρατήρησης από τα περίχωρα της Αλάνιας στα νότια της χερσονήσου της Λυκίας έδειξαν ότι υπήρχε ένας διάσπαρτος πληθυσμός μεταξύ Φοίνικας, Αντάλια και Αλάνια στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Φρέσκα κόπρανα που βρέθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Τέρμεσος το 1992 αποδόθηκαν σε μια ανατολική λεοπάρδαλη. Μια δεκαετία αργότερα, δεν εντοπίστηκαν σημάδια παρουσίας λεοπαρδάλεων στο Εθνικό Πάρκο Τερμησσού. Οι συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με ντόπιους και προσωπικό του εθνικού πάρκου δεν επιβεβαίωσαν την παρουσία λεοπαρδάλων σε αυτήν την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια ερευνών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1993 και 2002, οι ζωολόγοι βρήκαν στοιχεία για λεοπάρδαλες στα δάςη και τις αλπικές ζώνες των Ποντικών βουνών στη βόρεια Ανατολία. Σε αυτήν την περιοχή, τα πιθανά είδη θηραμάτων περιλαμβάνουν άγρια ​​οπληφόρα όπως ελάφια, σαμουά, αγριοκάτσικα, αγριογούρουνα, αλλά και λαγούς της Ευρώπης. Είναι άγνωστο εάν υπάρχει σημαντικός αριθμός λεοπαρδάλεων στην Ανατολία. Το εκτεταμένο κυνήγι τροπαίων θεωρείται ο πρωταρχικός παράγοντας για την παρακμή και την πιθανή εξαφάνιση της ανατολικής λεοπάρδαλης. Ένας κυνηγός με το όνομα Μαντολού Χασάν σκότωσε τουλάχιστον δεκαπέντε λεοπαρδάλεις μεταξύ 1930 και 1950.

Στην ανατολική Τουρκία, το εύρος της ανατολικής λεοπάρδαλης συγκλίνει με το εύρος της περσικής λεοπάρδαλης. Μια αρσενική λεοπάρδαλη που παγιδεύτηκε στο Γεωργιανό Εθνικό Πάρκο Vashlovani το 2003 θεωρήθηκε λεοπάρδαλη του Καυκάσου.

Οι λεοπαρδάλεις που καταγράφονται στη Γαλιλαία,και τα υψίπεδα του Γκολάν θεωρούνται αραβικές λεοπαρδάλεις. Η τελευταία λεοπάρδαλη στη Συρία θεωρείται ότι σκοτώθηκε το 1963 στα Όρη Alauwit.