Λαϊκή Δημοκρατία της Αιθιοπίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λαϊκή Δημοκρατία της Αιθιοπίας
22  Φεβρουαρίου 198728  Μαΐου 1991

Σημαία

Έμβλημα
ΠρωτεύουσαΑντίς Αμπέμπα
ΠολίτευμαΜαρξισμός-Λενινισμός
Πληθυσμός51.666.622 (1990)

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Αιθιοπίας (ΛΔΑ) (αμχαρικά: የኢትዮጵያ ሕዝባዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ) ήταν κομμουνιστικό κράτος που υπήρχε στην Αιθιοπία και την Ερυθραία από το 1987 έως το 1991.

Η ΛΔΑ ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1987 ως μαρξιστικό-λενινιστικό μονοκομματικό κράτος με την υιοθέτηση του Συντάγματος του 1987, τρεις εβδομάδες μετά την έγκριση στο εθνικό δημοψήφισμα. Το Ντεργκ, η στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε την Αιθιοπία ως προσωρινή κυβέρνηση από το 1974, σχεδίασε τη μετάβαση στην πολιτική εξουσία και ανακήρυξε μια σοσιαλιστική δημοκρατία το 1984 μετά από πέντε χρόνια προετοιμασίας. Το Εργατικό Κόμμα Αιθιοπίας (ΕΚΑ) ιδρύθηκε την ίδια χρονιά ως κόμμα αβανγκαρντισμού με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ντεργκ, Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ. Το Ντεργκ διαλύθηκε με την ανακήρυξη της ΛΔΑ, αλλά συνέχισε να κυβερνά de facto μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση, τρεις μήνες μετά τις γενικές εκλογές του Ιουνίου. Κυριαρχήθηκε από τα επιζώντα μέλη του Ντεργκ, με τον Μενγκίστου ως Πρόεδρο της Αιθιοπίας και ως Γενικό Γραμματέα του ΕΚΑ.[1]

Η κυβέρνηση της ΛΔΑ ήταν εξαιρετικά συγκεντρωτική με μια de facto δομή εξουσίας παρόμοια με άλλα κομμουνιστικά κράτη. Το νομοθετικό σώμα, το Εθνικό Σένγκο, ήταν ονομαστικά το ανώτατο όργανο της κρατικής εξουσίας. Ένας πρόεδρος υπηρέτησε ως αρχηγός κράτους και επικεφαλής της κυβέρνησης, με σαρωτικές εκτελεστικές και νομοθετικές εξουσίες. Ο πρόεδρος υπηρέτησε ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ενήργησε για το Σένγκο μεταξύ των συνόδων. Στην πράξη, οι αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού σήμαιναν ότι το Σένγκο έκανε λίγο περισσότερο από αυτόματες εγκρίσεις αποφάσεων που είχαν ήδη γίνει από το ΕΚΑ και Πολιτικό Γραφείο του. Ως πρόεδρος και ηγέτης του κόμματος, ο Μενγκίστου ήταν ένας εικονικός δικτάτορας. Αυτός και τα επιζώντα μέλη του Ντεργκ κυριαρχούσαν στο Πολιτικό Γραφείο του ΕΚΑ. Το σύνταγμα εγγυόταν κάθε είδους προσωπικές ελευθερίες, αλλά στην πράξη η κυβέρνηση δεν έδινε σχεδόν καμία σημασία σε αυτές.

Η ΛΔΑ κληρονόμησε ζητήματα που κατέστρεψαν την Αιθιοπία κατά την εποχή του Ντεργκ, συμπεριλαμβανομένου του λιμού το 1983-1985, της εξάρτησης από την ξένη βοήθεια και της παρακμής του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Η Σοβιετική Ένωση τερμάτισε την υποστήριξη της στη ΛΔΑ το 1990 και η εσωτερική σύγκρουση που προκλήθηκε από τον Αιθιοπικό Εμφύλιο Πόλεμο και τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Ερυθραίας είδε την εξουσία του ΕΚΑ να αμφισβητείται όλο και περισσότερο από εθνοτικές πολιτοφυλακές και αντικυβερνητικές ομάδες. Τον Μάιο του 1991, ο Μενγκίστου διέφυγε στην εξορία. Το καθεστώς κράτησε μόνο μια εβδομάδα πριν το Λαϊκό Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο Αιθιοπίας εισέλθει στην Αντίς Αμπέμπα, διαλύοντας τη ΛΔΑ και αντικαθιστώντας τη με τη Μεταβατική Κυβέρνηση της Αιθιοπίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοικητικές διαιρέσεις της ΛΔΑ

Ηγέτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθυπουργοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ethiopia Parliamentary Chamber: Elections held in 1995, PARLINE database (πρόσβαση στις 20 Οκτωβρίου 2009)