Λατίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λατίνος
Latinus.jpg
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑμάτα[1]
ΤέκναΛαβίνια[1]
ΓονείςΟδυσσέας και Τηλέμαχος[2][3] και Κίρκη
ΑδέλφιαΚασσιφόνη
Τηλέγονος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλεύς της Άλμπα Λόνγκα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λατίνος (Λατινική γλώσσα : Latinus), ήταν μία σημαντική μορφή στην Ελληνική μυθολογία και στην Ρωμαϊκή μυθολογία, σχετίζεται με ήρωες του Τρωικού Πολέμου όπως ο Οδυσσέας και ο Αινείας. Η εμφάνιση του στην Αινειάδα δεν έχει σχέση με την αντίστοιχη στην Ελληνική μυθολογία, η ομοιότητα ωστόσο των δύο χαρακτήρων μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο.

Ελληνική μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ησίοδος στην Θεογονία γράφει ότι ο Λατίνος ήταν γιος του Οδυσσέα και της Κίρκης, βασίλευσε στον λαό των Τυρρηνών που ταυτίζονται με τους Ετρούσκους μαζί με τους αδελφούς του Αρδέα και Τηλέγονο.[4] Οι μεταγενέστεροι συγγραφείς γράφουν ότι η μητέρα του ήταν η Πανδώρα και αδελφός του ο Γραικός.[5] Η Θεογονία του Ησιόδου καταγράφει ότι ο Γραικός είχε τρεις αδελφούς Έλλην, Μάγνητας και Μακεδών, ο Έλλην ήταν πατέρας του Αιόλου, του Ξούθου, και του Δώρου.

Ρωμαϊκή μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βιργίλιος στην Αινειάδα τον καταγράφει σαν βασιλιά των Λατίνων, γονείς του ήταν ο θεός Φαύνος και η νύμφη Μαρίκα, με την σύζυγο του Αμάτα απέκτησε την Λαβίνια. Ο Λατίνος φιλοξένησε τον Αινεία και τους υπόλοιπους εξόριστους από την Τροία, τους πρόσφερε άσυλο και κατοικία. Η Αμάτα είχε υποσχεθεί να δώσει την Λαβίνια σύζυγο στον βασιλιά τον Ρούτουλων Τούρνο αλλά ο θεός Φαύνος της πρότεινε να την δώσει σύζυγο στον Αινεία.[6] Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στους Τρώες του Αινεία και τους Ρούτουλους του Τούρνου, στην τελική μονομαχία ανάμεσα στους δύο αρχηγούς ο Τούρνος σκοτώθηκε. Ο γιος του Αινεία Ασκάνιος ίδρυσε την Άλμπα Λόνγκα, έγινε ο γενάρχης μιας μεγάλης σειράς βασιλέων της πόλης, απόγονοι του τα αδέλφια Ρωμύλος και Ρώμος που ίδρυσαν την Ρώμη. Η Ρωμαϊκή έκδοση δεν ταυτίζεται με κανέναν τρόπο με την Ελληνική, σύμφωνα με την Ελληνική ο Οδυσσέας συνάντησε την Κίρκη μερικούς μήνες μετά την λήξη των Τρωικών συνεπώς όταν έφτασε ο Αινείας ήταν μόλις επτά ετών, συνεπώς αδύνατο να είχε ενήλικη κόρη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Latinus» (Ρωσικά)
  2. 2,0 2,1 «Telemachus» (Αγγλικά)
  3. 3,0 3,1 «Телемах» (Ρωσικά)
  4. Ησίοδος, Θεογονία, Γραμμές 1011-1016
  5. Parada, Carlos. Greek Mythology Link. "Zeus" (1997)
  6. Robin Hard; H. J. Rose (2004). The Routledge Handbook of Greek Mythology: Based on H.J. Rose's "Handbook of Greek Mythology". Psychology Press. σ. 590

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Latinus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).