Λαμπαρενέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λαμπαρενέ

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λαμπαρενέ
0°41′18″S 10°13′55″E
ΧώραΓκαμπόν
Διοικητική υπαγωγήΜόγιεν-Ογκοουέ
Υψόμετρο26 μέτρα
Πληθυσμός38.775 (1  Οκτωβρίου 2013)[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Λαμπαρενέ (Lambaréné) είναι πόλη της Γκαμπόν, πρωτεύουσα της Επαρχίας του Μέσου Ογκοουέ, με πληθυσμό 25.257 κατοίκους (απογραφή του 2009). Βρίσκεται περίπου 75 χιλιόμετρα νοτίως του ισημερινού της Γης, ενώ η γύρω του περιοχή του καλύπτεται από το τροπικό δάσος της κεντρικής Αφρικής.

Το Λαμπαρενέ διαρρέεται από τον μεγάλο ποταμό Ογκοουέ (κοντά στη συμβολή του με τον Νγκουνιέ), ο οποίος τη χωρίζει σε τρία διαμερίσματα, καθώς σχηματίζει νησίδα: τα Rive Gauche (Αριστερά του ποταμού), Ile Lambaréné (Νήσος Λαμπαρενέ) και Rive Droite (Δεξιά του ποταμού). Οι συνοικίες Αντουμά και Αμπονγκό είναι κτισμένες στο Rive Droite. Οι συνοικίες Atongowanga, Sahoty, Dakar, Grand Village, Château, Lalala και Bordamur βρίσκονται στο Ile Lambaréné. Αλλά η πλειονότητα των κατοίκων ζει στη συνοικία Ισαάκ (Isaac), που είναι κτισμένο στο Rive Gauche, όπου και το αερόδρόμιο της πόλης.

Σήμερα το Λαμπαρενέ κατοικείται κυρίως από φυλές των Μπαντού, όπως είναι οι Beti-Pahuin (Φανγκ), Bapounou, Eshira και Myéné, φυλές που εκτόπισαν τους Πυγμαίους και εν μέρει τη φυλή Μπακαλέ προς τα ανατολικά και τα βόρεια της χώρας. Η οικονομία βασίζεται στην αλιεία στον ποταμό, με ένα νέο ποτάμιο λιμάνι να βρίσκεται υπό κατασκευή, ενώ η περιοχή είναι πλούσια σε παραγωγή ξυλείας και έχει πολλές φυτείες ελαιοφοινίκων.

Το κλίμα της περιοχής του Λαμπαρενέ είναι θερμό και υγρό, με μέση ετήσια θερμοκρασία 27 °C. Η εποχή των βροχών αρχίζει τον Οκτώβριο και λήγει τον Ιούνιο (περιέχει και μία σύντομη ξηρή εποχή τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο).

Ο Σβάιτσερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τάφος του Σβάιτσερ στο Λαμπαρενέ

Ο Αλσατός θεολόγος και φιλάνθρωπος γιατρός Άλμπερτ Σβάιτσερ (1875-1965, Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 1952) ίδρυσε στο Λαμπαρενέ αρχικώς ένα πρόχειρο ιατρικό κέντρο για την περίθαλψη των ιθαγενών το 1913. Αργότερα, με την παγκόσμια φήμη που απέκτησε, το κέντρο εξελίχθηκε στο Ινστιτούτο Σβάιτσερ και στο σύγχρονο Νοσοκομείο Αλμπέρ Σβαϊτσέρ (Hôpital Albert Schweitzer), κτισμένο στο διαμέρισμα «Δεξιά του ποταμού», με τμήματα παθολογίας, χειρουργικής, παιδιατρικής, μαιευτήριο και οδοντιατρεία. Από το 1981 έχει και μία Μονάδα Ιατρικών Ερευνών, που εστιάζει στην έρευνα της ελονοσίας. Ο Σβάιτσερ διέμενε μονίμως στο Λαμπαρενέ από το 1939 μέχρι το 1948 και στη συνέχεια μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ Λαμπαρενέ και Ευρώπης μέχρι τον θάνατό του. Ο τάφος του βρίσκεται στο Λαμπαρενέ.

Ας σημειωθεί ότι και ένας άλλος αξιόλογος Ευρωπαίος, έστω και λιγότερο διάσημος από τον Σβάιτσερ, διέμενε κατά καιρούς στην πόλη. Πρόκειται για τον ιταλικής καταγωγής Γάλλο εξερευνητή και αργότερα αποικιακό κυβερνήτη της Γαλλικής Ισημερινής Αφρικής Πιερ Σαβορνιάν ντε Μπραζά (1852-1905), το όνομα του οποίου φέρει και σήμερα η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Κονγκό (Μπραζαβίλ).


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη-Πάτση», τόμος 16 (1972), σελ. 621

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Lambaréné στο Wikimedia Commons