Λαιτιπόρος ο θειαφένιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λαιτιπόρος ο θειαφένιος

O Λαιτιπόρος ο θειαφένιος (Laetiporus sulphureus) είναι ένα είδος μανιταριού που αναπτύσεται σε κορμούς δέντρων και συναντάται κυρίως στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική. Είναι κοινώς γνωστός ως κοτόπουλο του δάσους καθώς σε γεύση και υφή θυμίζει αρκετά κοτόπουλο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καπέλο του έχει ακανόνιστο σχήμα που μοιάζει με βεντάλια και βγαίνει απευθείας από τον κορμό του δέντρου πάνω στο οποίο αναπτύσεται σε πλάτος έως 30 εκ. και πάχος έως 4 εκατοστά. Το επάνω μέρος του έχει χρώμα θείο-κίτρινο έως έντονο πορτοκαλί, ενώ είναι βελούδινο με κυματιστή περιφέρεια. Η κάτω επιφάνεια αποτελείται από θειό-κίτρινους πόρους και σωλήνες. Η παχιά του σάρκα αρχικά είναι κίτρινη, μαλακή και χυμώδης, αργότερα γίνεται ξηρή λευκή και εύθραυστη, με ελαφρά ξινή γεύση και με ευχάριστη οσμή μανιταριού όσο είναι σε νεαρή ηλικία. Το αποτύπωμα των σπόρων του έχει λευκό χρώμα. Κυρίως το βρίσκουμε επάνω σε βελανιδιές, όμως πολύ συχνά έχει βρεθεί σε πρίνους, αχλαδιές, ιτιές, καστανιές και λεύκες αλλά και σε οπωροφόρα, σε αλληλοκαλυπτόμενα καρποσώματα στα οποία προκαλεί καφέ σήψη στον κορμό και τις ρίζες.

Βρωσιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κοτόπουλο του δάσους θεωρείται βρώσιμο όσο είναι σε νεαρή ηλικία και αφού μαγειρευτεί καλά, ενώ δεν θα πρέπει να καταναλώνεται ωμο. Είναι σημαντικό πως έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που έχει προκαλέσει ναυτία και άλλες σοβαρές γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Ορισμένοι συγγραφείς προτείνουν να μην συλλέγονται δείγματα από κωνοφόρα δέντρα, ευκάλυπτος και από χαρουπιές.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Laetiporus-sulphureus-κοτόπουλο-του-δάσους-άγρια-μανιτάρια». Άγρια Μανιτάρια. 6 Ιανουαρίου 2019.