Λαδίσλαος Α΄ της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λαντισλάς Α' της Νάπολης
Ladislao d'Angiò re di Napoli.jpg
Γέννηση
Νάπολη
Θάνατος
Νάπολη
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Βασίλειο της Νάπολης
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Μαρία των Λουζινιάν, Μαρία ντ΄ Ενγκιέν και Κονστάνς του Κλερμόν
Τέκνα Reynold of Durazzo
Γονείς Κάρολος Γ΄ της Νάπολης και Μαργαρίτα του Δυρραχίου
Αδέλφια Ιωάννα Β' της Νάπολης
Αξίωμα χωρίς ετικέτα
Commons page Πολυμέσα
Ο Λαντισλάς βασιλιάς της Νάπολης στην Νάπολη το 1403.
Ο Θυρεός του Λαντισλάς

Ο Λαδίσλαος των Καπέτων-Ανζού ο μεγαλόψυχος (Ladislao I di Napoli, Νάπολη, 11 Ιουλίου 1376 - Νάπολη, 6 Αυγούστου 1414). Ήταν βασιλιάς της Νάπολης από το 1386 έως το 1414, Βασιλιάς της Ουγγαρίας από το 1403 και Πρίγκιπας της Αχαΐας από το 1386 έως το 1396.

Ήταν γιος του Κάρολου Γ' βασιλιά της Νάπολης και της Μαργαρίτας Καπέτων-Ανζού. Όταν έγινε δέκα ετών δολοφονήθηκε ο πατέρας του και η μητέρα του κατέφυγε στο Γκαέτα της Ιταλίας, έτσι μεγάλωσε μέσα σε ένα περιβάλλον με συνεχείς διαμάχες και πολέμους. Το 1386, με τον θάνατο του πατέρα του, αυτόματα έγινε και πρίγκιπας της Αχαΐας, όπου διοίκησε με βάιλους. Το 1392 αντιμετώπισε τον Λουδοβίκο Β' Βαλουά-Ανζού που διεκδίκησε τον θρόνο της Νάπολης και τον ανάγκασε να γυρίσει στην Γαλλία το 1399. Το 1396 πούλησε το Πριγκιπάτο της Αχαΐας στον αρχηγό της Ναβαρικής Εταιρείας Πέτρο Μπόρντο του Σαν Σουπεράνο για 3.000 δουκάτα.

Το 1402 οι Ούγγροι ευγενείς, αφού επαναστάτησαν κατά του βασιλιά τους Σιγισμούνδου, τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν, μετά πρόσφεραν το Ουγγρικό στέμμα στον Λαδίσλαο που το αποδέχτηκε. Στέφθηκε Βασιλιάς της Ουγγαρίας στις 5η Αυγούστου 1403 στην Ζάρα, αλλά δεν έμεινε εκεί, επιστρέφοντας στην Νάπολη. Το 1409 επώλησε τα δικαιώματα της οικογενείας του στο Δυρράχιο και την Δαλματία στη Βενετία για 100.000 δουκάτα. Επιτέθηκε και κατέλαβε την Ρώμη με 12000 άντρες στρατό. Έπειτα επιτέθηκε στην Φλωρεντία χωρίς επιτυχία.

Τον διαδέχθηκε η πρεσβύτερη αδελφή του Ιωάννα Β' Καπέτων-Ανζού βασίλισσα της Νάπολης

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκανε τρεις γάμους, πρώτη του σύζυγος η Κωνστάνς του Κλερμόντ, δεύτερη η Μαρία των Πουατιέ-Λουζινιάν, κόρη του Ιακώβου Α' βασιλιά της Κύπρου και τέλος η Μαρία ντ'Ενγκιέν.

  • Απέκτησε επτά παιδιά, τα δύο νόθα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ladislaus of Naples της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).