Λίμνη Ρέιντηρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίμνη Ρέιντηρ
Εικόνα της λίμνης από το διάστημα τον Αύγουστο του 2002
ΧώρεςΚαναδάς Καναδάς
Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΕπαρχίες Σασκάτσουαν, Μανιτόμπα
Γεωγραφικό Μήκος102°22΄ Δ
Γεωγραφικό Πλάτος57°18΄ Β
Τύπος λίμνηςπαγετωνική
Εισροήποταμός Κόχραν
Λεκάνη Απορροής60.000 km²
Χώρες ΛεκάνηςΚαναδάς
Μέγιστο Μήκος230 χιλιόμετρα
Μέγιστο Πλάτος60 χιλιόμετρα
Έκταση5.650 km²
Μέσο Βάθος17 μ.
Μέγιστο Βάθος219 μ.
Όγκος Νερού95,25 km³
Όχθηπερ. 3.394 χιλιόμετρα (κατά προσέγγιση)
Ύψος Επιφάνειας337 μ.
Νησιάπολυάριθμα
ΠόλειςΣάουθεντ

Η Λίμνη Ρέιντηρ (αγγλ. Reindeer Lake), απαντώμενη και με τη μεταφρασμένη ονομασία της ως Λίμνη των Ταράνδων (εξάλλου και η αγγλική είναι η μετάφραση της έννοιας της αρχικής, αλγκονκιανής ονομασίας), είναι μεγάλη λίμνη στον δυτικό-κεντρικό Καναδά, στα σύνορα των επαρχιών Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα. Είναι η ένατη μεγαλύτερη λίμνη του Καναδά, αλλά και η 24η έως 26η μεγαλύτερη σε ολόκληρη τη Γη: έχει έκταση 5.650 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία το 8% υπάγεται στην επαρχία Μανιτόμπα και το 92% στη Σασκάτσουαν.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λίμνη των Ταράνδων έχει μια πολύ δαντελωτή όχθη και περιέχει πολυάριθμα μικρά νησιά. Οι όχθες της είναι σχεδόν ακατοίκητες, με τρεις μόνο οικισμούς σε μήκος όχθης χιλιάδων χιλιομέτρων: στην ανατολική βρίσκεται το χωριό Κινούσαο, στη βόρεια όχθη το Μπρότσετ και στο νότιο άκρο το Σάουθεντ. Από αυτό το άκρο παροχετεύεται η περίσσεια νερού της λίμνης, δια του ομώνυμου ποταμού Ρέιντηρ και του ελεγχόμενου υπερχειλιστικού φράγματος Χουάιτσαντ, στον Ποταμό Τσώρτσιλ και από εκεί στα ανατολικά, στον Κόλπο Χάντσον.

Ο κόλπος Ντηπ Μπέυ, κοντά στο νότιο άκρο της λίμνης, που έχει διάμετρο περίπου 13 χιλιόμετρα και βάθος 219 μέτρα (το βαθύτερο όλης της λίμνης) σχηματίσθηκε από την πτώση ενός μικρού αστεροειδούς στη Γη, μια σύγκρουση που έλαβε χώρα πριν από περίπου 99 εκατομμύρια έτη.[1] Σύμφωνα με έναν τοπικό θρύλο των Ινδιάνων Κρι, εκεί κατοικεί ένα «τέρας της λίμνης».[2]

Ιστορική ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρκετοί από τους πρώτους εξερευνητές του δυτικού Καναδά, όπως ο Ντέιβιντ Τόμσον, διέσχισαν τη λίμνη. Η Λίμνη Ρέιντηρ δεν διεδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στο εμπόριο της γούνας, καθώς μόνο λίγα και βραχύβια εμπορικά πόστα στήθηκαν εκεί. Σήμερα οι δρόμοι που παρέχουν πρόσβαση στις όχθες είναι ο 102 του Σασκάτσουαν, που τερματίζει στο Σάουθεντ, και ο 302 της Μανιτόμπα.[3]

Αλιεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αλιεία (ψάρεμα) αποτελεί σημαντική δραστηριότητα στη λίμνη και πολλοί ερασιτέχνες αλιείς προσελκύονται από τα καθάρια και βαθιά νερά της. Οι μεγάλοι ποταμόλουτσοι αφθονούν και αποτελούν «τρόπαια» αλιευτικών διαγωνισμών (αθλητική αλιεία). Διεξάγεται επίσης και ελαφρά επαγγελματική (εμπορική) αλιεία.[4] Μερικά άλλα είδη ψαριών στη λίμνη είναι τα Sander vitreus, Perca flavescens, Salvelinus namaycush, Thymallus arcticus, Coregonus clupeaformis, Prosopium cylindraceum, Lota lota, Catostomus commersonii και Catostomus catostomus.

Αρκετοί όρμοι και νησιά στη λίμνη έχουν καταλύματα για περιστασιακούς και μη ψαράδες.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Deep Bay crater». Earth Impact Database. Πανεπιστήμιο του Νιου Μπράνσγουικ (Κέντρο Πλανητικής και Διαστημικής Επιστήμης). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2011. 
  2. Johnson, Will (2015-08-18). «Chasing the Deep Bay Monster». Nelson Star. https://www.nelsonstar.com/entertainment/chasing-the-deep-bay-monster/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-22. 
  3. Lewry, Marilyn (2006). «Reindeer Lake». Encyclopedia of Saskatchewan. Canadian Plains Research Center. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2011. 
  4. «Industry Profile - Commercial Fishing». SaskNetWork. Government of Saskatchewan - Ministry of Education. 2003. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]