Λίμνη Παράβανι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Λίμνη Παράβανι (γεωργ. ფარავნის ტბა) είναι ηφαιστειογενής λίμνη στη Γεωργία, που βρίσκεται στο Υψίπεδο Τζαβαχέτι, ανάμεσα στις οροσειρές Αμπούλ-Σαμσαρί και Τζαβαχέτι. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας σε έκταση, αλλά είναι σχετικώς αβαθής.

Γεωγραφία και υδρογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λίμνη Παράβανι βρίσκεται σε υψόμετρο 2.073 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και έχει έκταση 37,5 km², με λεκάνη απορροής εκτάσεως 234 km². Το μέγιστο βάθος της είναι 3,3 μέτρα, ενώ το μέσο βάθος της 2,2 μέτρα. Ο όγκος νερού της λίμνης είναι 91 εκατομμύρια κυβικά μέτρα κατά μέσο ετήσιο όρο. Η στάθμη του νερού της είναι χαμηλότερη τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, και υψηλότερη τον Μάιο και τον Ιούνιο. Εξαιτίας του μεγάλου υψομέτρου, η λίμνη παγώνει τον χειμώνα, με πάχος πάγου από 47 έως 73 εκατοστόμετρα.[1]

Εκτός από τα μικρά ποτάμια Σάορι, Σαμπαντόστσκαλι και Ροντιόνοφσκις Τσκάλι, η λίμνη παίρνει το νερό της από το χιόνι, τη βροχή και υποβρύχιες πηγές.

Ο Ποταμός Παράβανι εκρέει από το νότιο μέρος της λίμνης και συνδέεται με τον Ποταμό Κύρο (Μτκβάρι). Η λίμνη αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ψάρεμα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Apkhazava, I. (επιμ.): Georgian Encyclopedia, τόμ. X. Tbilisi, Georgia: 1985.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Paravani Lake της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).