Λίμνη Παράβανι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Λίμνη Παράβανι (γεωργ. ფარავნის ტბა) είναι ηφαιστειογενής λίμνη στη Γεωργία, που βρίσκεται στο Υψίπεδο Τζαβαχέτι, ανάμεσα στις οροσειρές Αμπούλ-Σαμσαρί και Τζαβαχέτι. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας σε έκταση, αλλά είναι σχετικώς αβαθής.

Γεωγραφία και υδρογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λίμνη Παράβανι βρίσκεται σε υψόμετρο 2.073 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και έχει έκταση 37,5 τ.χλμ., με λεκάνη απορροής εκτάσεως 234 τ.χλμ. Το μέγιστο βάθος της είναι 3,3 μέτρα, ενώ το μέσο βάθος της 2,2 μέτρα. Ο όγκος νερού της λίμνης είναι 91 εκατομμύρια κυβικά μέτρα κατά μέσο ετήσιο όρο. Η στάθμη του νερού της είναι χαμηλότερη τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, και υψηλότερη τον Μάιο και τον Ιούνιο. Εξαιτίας του μεγάλου υψομέτρου, η λίμνη παγώνει τον χειμώνα, με πάχος πάγου από 47 έως 73 εκατοστόμετρα.[1]

Εκτός από τα μικρά ποτάμια Σάορι, Σαμπαντόστσκαλι και Ροντιόνοφσκις Τσκάλι, η λίμνη παίρνει το νερό της από το χιόνι, τη βροχή και υποβρύχιες πηγές.

Ο Ποταμός Παράβανι εκρέει από το νότιο μέρος της λίμνης και συνδέεται με τον Ποταμό Κύρο (Μτκβάρι). Η λίμνη αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ψάρεμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Apkhazava, I. (επιμ.): Georgian Encyclopedia, τόμ. X. Tbilisi, Georgia: 1985.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]