Λίμνη Καπτάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Λίμνη Καπτάι είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στο Μπαγκλαντές.[1] Βρίσκεται στην υποεπαρχία Καπτάι, στην επαρχία Ρανγκαμάτι της διαίρεσης Τσιταγκόνγκ. Η λίμνη δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της οικοδόμησης του φράγματος Καπτάι στο ποταμό Καρναφούλι, ως τμήμα του υδροηλεκτρικού έργου Καρναφούλι. Έχει μέσο βάθος 30 μέτρων και μέγιστο βάθος 150 μέτρων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια οικογενειακή επίσκεψη στη λίμνη Καπτάι.

Η κατασκευή του ταμιευτήρα για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο άρχισε το 1956 από την κυβέρνηση του ανατολικού Πακιστάν[2]. Ως αποτέλεσμα, 220 τ.χλμ. αγροτεμαχίων στην επαρχία Ρανγκαμάτι βυθίστηκαν κάτω από το νερό και δημιούργησαν τη λίμνη. Το υδροηλεκτρικό έργο χρηματοδοτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1962. Η International Engineering Company και η Utah International Inc. έλαβαν τη σύμβαση για την κατασκευή του φράγματος. Το φράγμα έχει μήκος 670.8 μέτρων και ύψος 54.7 μέτρων. Το φράγμα έχει 16 πύλες.

Η γη που καταπονίστηκε αποτελούσε το 40% της συνολικής καλλιεργήσιμης γης στην επαρχία. Μαζί με αυτό, 75 τ.χλμ. κρατικών δασών και 610 τ.χλμ. άλλων δασικών εκτάσεων επίσης καταποντίστηκε. Περίπου 18.000 οικογένειες με σχεδόν 100.000 άτομα συνολικά εκτοπίστηκαν. Το παλάτι του βασιλιά των Τσάκμα επίσης πλημμύρισε και σήμερα βρίσκεται κάτω από το νερό[2].

Οικολογική κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικολογική καταστροφή της λίμνης αξιολογήθηκε πρόσφατα. Η αξιολόγηση δείχνει ότι η ρύπανση των υδάτων λόγω της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων γύρω από τη λίμνη επηρεάζουν τη ζωή στο νερό. Το 1966, το μερίδιο των μεγάλων ψαριών στη συνολική παραγωγή ψαριών ήταν 78%, ενώ το 1993 είχε μειωθεί κατακόρυφα στο 2%. Επίσης, πάνω από πέντε τόνοι ανθρώπινων περιττωμάτων και άλλα απόβλητα εκβάλλουν στη λίμνη κάθε μέρα, σύμφωνα με αναφορές. Το 85% του πληθυσμού που ζει γύρω από τη λίμνη εξαρτάται από το νερό για πόση, μαγείρεμα, πλύσιμο και μπάνιο. Έτσι οι κίνδυνοι που ενέχει η λίμνη για την υγεία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kaptai Lake - Banglapedia». en.banglapedia.org. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. 
  2. 2,0 2,1 Daily JaiJaiDin, January 10, 2008. Page 10.