Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λίμνη Άτερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίμνη Άτερ
ΧώρεςΑυστρία
Γεωγραφικό Μήκος13°33’ Α
Γεωγραφικό Πλάτος47°54’ Β
Τύπος λίμνηςΦυσική λίμνη
ΕισροήΖέεακε
ΕκροήΆγκερ
Χώρες ΛεκάνηςΑυστρία
Μέγιστο Μήκος18,9 χιλιόμετρα
Μέγιστο Πλάτος3,3 χιλιόμετρα
Έκταση46,2 τετρ. χιλιόμ.
Μέσο Βάθος85 μέτρα
Μέγιστο Βάθος170 μέτρα
Όγκος Νερού3,94 κυβ. χιλιόμετρα
Ύψος Επιφάνειας469 μέτρα

Η Άτερζεε, δηλαδή η λίμνη Άτερ (γερμ. Attersee), γνωστή και ως Κάμερζεε (Kammersee)[1][2], είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της Αυστρίας, μετά τη Λίμνη Κωνσταντίας και τη Λίμνη Νόιζιντλ, τις οποίες όμως η Αυστρία μοιράζεται με άλλες χώρες. Είναι επίσης η τρίτη βαθύτερη λίμνη της χώρας (μετά τη Λίμνη Κωνσταντίας και την Τράουνζεε). Η Άτερ βρίσκεται στην περιοχή Σαλτσκάμεργκουτ της Άνω Αυστρίας.

Η Άτερ εκτείνεται σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων, στη διεύθυνση βορρά-νότου, και σε πλάτος τριάμισυ χιλιομέτρων, στη διεύθυνση ανατολή-δύση. Με μέσο βάθος 85 μέτρων, η ποσότητα νερού που περιέχει είναι μεγαλύτερη από εκείνη μεγαλύτερών της λιμνών της ευρύτερης περιοχής, όπως η Κήμζεε στη Βαυαρία.

Η κύρια εισροή υδάτων στη λίμνη Άτερ προέρχεται από το πολύ μικρού μήκους ποτάμι Ζέεακε, που τη συνδέει με τη γειτονική λίμνη Μόντζεε στα νοτιοδυτικά. Αμφότερες οι λίμνες είναι μέρος μιας αλυσίδας λιμνών. Η κύρια εκροή υδάτων από την Άτερ είναι ο ποταμός Άγκερ, παραπόταμος του Τράουν, που με τη σειρά του εκβάλλει στον Δούναβη.

Στα νοτιοδυτικά της λίμνης υψώνεται το Σάφμπεργκ (μεταφράζεται ως «προβατόβουνο»), μέρος των βουνών του Σαλτσκάμεργκουτ, σε υψόμετρο 1.782 μέτρων, το οποίο τη χωρίζει από τη Μόντζεε. Νοτιοανατολικά της Άτερ βρίσκεται η καρστική μικρή οροσειρά Höllengebirge (μεταφρ. «όρη της κολάσεως»), που φθάνει τα 1.862 μέτρα σε υψόμετρο.

Εξαιτίας των σταθερών ανέμων της και των καθαρών νερών της, η λίμνη Άτερ είναι περίφημη στους κύκλους των ιστιοπλόων και των κολυμβητών σε όλη την Αυστρία, με πολυάριθμους αγώνες ιστιοπλοΐας να διεξάγονται κάθε χρόνο. Φημισμένος τοπικός άνεμος είναι η λεγόμενη «αύρα των ρόδων» (Rosenwind), που πνέει από τα ανατολικά και διασχίζει τον ροδώνα ενός κάστρου, απλώνοντας κατόπιν το άρωμα των τριαντάφυλλων πάνω από τη λίμνη. Οι παραλίμνιοι οικισμοί, μεταξύ των οποίων οι κωμοπόλεις Ζέεβαλχεν αμ Άτερζεε και Σέρφλινγκ, εξαρτώνται κατά μεγάλο μέρος από τον τουρισμό, με επισκέπτες το μεγαλύτερο μέρος του έτους, εκτός από τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Εξαιτίας του μεγέθους της, παρά τις χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες, η λίμνη σπανίως παγώνει τον χειμώνα. Η τελευταία φορά που η επιφάνειά της είχε τελείως καλυφθεί από πάγο ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν οι περίοικοι έκαναν πατινάζ και οδηγούσαν μοτοσικλέτες πάνω στην παγωμένη επιφάνειά της.

Το Κάστρο του Λίτσλμπεργκ

Η ονομασία της λίμνης προέρχεται από την πρωτοκελτική λέξη ata = νερό. Οι όχθες της κατοικούνταν ήδη από τον άνθρωπο κατά τη Νεολιθική περίοδο. Τον Αύγουστο του 1870 ανακαλύφθηκαν υπολείμματα προϊστορικών πασσαλόπηκτοι οικισμοί κοντά στο Ζέεβαλχεν, στο βόρειο άκρο της λίμνης. Οι κατοικίες της λεγόμενης «ομάδας της Μόντζεε» αποτελούν μέρος της τοποθεσίας Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με επωνυμία «Προϊστορικά καταλύματα των Άλπεων» από το 2011. Μεταγενέστερα αρχαιολογικά ευρήματα υποδηλώνουν την ύπαρξη μόνιμων οικισμών και κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή, από τον 2ο αιώνα π.Χ. και μετά.

Στα μέσα του 19ου αιώνα εισάχθηκαν στη λίμνη Άτερ ατμόπλοια για τη μεταφορά του ταχυδρομείου και αγαθών ανάμεσα στους παραλίμνιους οικισμούς. Από τα τέλη του ίδιου αιώνα η λίμνη άρχισε να γίνεται δημοφιλές θέρετρο, πέρα από την πολυκοσμία του αυτοκρατορικού καταλύματος στο γειτονικό Μπαντ Ισλ. Κοντά στο χωριό Λίτσλμπεργκ, υπάρχει ένα μικρό κάστρο σε ένα νησάκι της λίμνης, το οποίο επισκεπτόταν συχνά τα καλοκαίρια ο Βιεννέζος ζωγράφος Γκούσταφ Κλιμτ, από όπου και η τοπιογραφία του «Νησί στην Άτερζεε» (Insel im Attersee).[3]. Παρόμοια, ο Γερμανός ζωγράφος Άλμπερτ Βάισγκέρμπερ υπήρξε τακτικός θερινός επισκέπτης της λίμνης.

Η Άτερ υπήρξε τόπος συγκλίσεως αρκετών γερμανικών μεραρχιών στα τέλη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, που είχαν υποχωρήρει κατά τη διάρκεια της Πολιορκίας της Βουδαπέστης. Σε αυτές συγκαταλέγονταν μεραρχίες ξένων εθελοντών των Βάφεν Ες-Ες, που επεδίωκαν να φθάσουν έως τη λίμνη προκειμένου να παραδοθούν στον αμερικανικό στρατό και όχι στον Κόκκινο Στρατό.

Μερικά από τα είδη ψαριών που βρίσκονται στην Άτερζεε είναι τα εξής:

Η λίμνη Άτερ με τα Όρη της Κολάσεως στο βάθος


  1. S. Jost Casper, επιμ. (1985). «Lake Stechlin: A Temperate Oligotrophic Lake». Monographiae Biologicae 58. doi:10.1007/978-94-009-5506-6. ISBN 978-94-010-8930-2. 
  2. Arnold, Béat (2007-08-23). Francesco Menotti, επιμ. «Living on the Lake in Prehistoric Europe: 150 Years of Lake-Dwelling Research». International Journal of Nautical Archaeology 36 (2): 432-433. doi:10.1111/j.1095-9270.2007.163_4.x. Bibcode2007IJNAr..36..432A. 
  3. «Insel im Attersee (Island in the Attersee) | Modern Evening Auction | 2023». 
  4. «Ichthyology 7150: Salvelinus umbla». MCZBASE: The Database of the Zoological Collections. Museum of Comparative Zoology. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]