Λίβαϊ Σταμπς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίβαϊ Σταμπς
Γέννηση6 Ιουνίου 1936
Ντιτρόιτ[1]
Θάνατος17  Οκτωβρίου 2008[2][3][4]
Ντιτρόιτ[5]
Αιτία θανάτουκαρκίνος
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΜίσιγκαν
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςPershing High School[6]
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης, τραγουδιστής, ηθοποιός και ηθοποιός φωνής
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςσόουλ

Ο Λίβαϊ Σταμπς (αγγλ.: Levi Stubbs), 6 Ιουνίου 1936 - 17 Οκτωβρίου 2008), ήταν Αμερικανός τραγουδιστής της Rhythm and blues και ένας εκ των ιδρυτών του μουσικού συγκροτήματος Four Tops.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σταμπς γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ το 1936. Είχε έναν ακόμη αδελφό τον Τζόι, ο οποίος αργότερα έγινε μέλος των μουσικών συγκροτημάτων The Falcons και The Originals, και ο ξάδελφός του ήταν ο Τζάκι Γουίλσον. Ο Σταμπς πήγε στο Λύκειο Περσίνγκ, όπου ξεκίνησε και την επαγγελματική καριέρα του στο τραγούδι μαζί με τους φίλους του Αμπντούλ Φακίρ, Λόρενς Πέιτον και τον Ρενάλντο Μπένσον δημιουργώντας το συγκρότημα Four Tops το 1954.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Four Tops υπεγράψαν συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία Motown Records το 1963 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας είχαν αρκετές μεγάλες επιτυχίες (με τον Σταμπς ως τραγουδιστή) όπως : "Baby I Need Your Loving", "I Can't Help Myself (Sugar Pie, Honey Bunch)", "It's the Same Old Song", "I'll Turn to Stone", "Reach Out I'll Be There", "Standing in the Shadows of Love", "Bernadette", "Still Water (Love)", "Ain't No Woman (Like the One I've Got)", και η τελευταία τους μεγάλη επιτυχία του 1988 "Loco In Acapulco".

Ο Σταμπς ήταν επίσης ηθοποιός φωνής και πήρε μέρος σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων, με πιο γνωστή την «Audrey ΙΙ», και στην κωμωδία του 1986 το Μαγαζάκι του Τρόμου, καθώς και στη τηλεοπτική σειρά Captain Ν: The Game Master.

Ο Σταμπς θαυμάστηκε από τους συνομηλίκους του για το εντυπωσιακό φωνητικό εύρος του, και επηρέασε πολλούς μετέπειτα καλλιτέχνες, όπως ο Daryl Hall of Hall και Oates. Το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν το ισχυρό, συναισθηματικό, και δραματικό ύφος του ως τραγουδιστής.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σταμπς ήταν παντρεμένος με με την Κλίνις Τάουνσεντ επί 48 χρόνια, από το 1960 μέχρι το θάνατό του το 2008. Το ζευγάρι είχε πέντε παιδιά μαζί με 11 εγγόνια και10 δισεγγόνα.

Ο Λίβαΐ Σταμπς διαγνώστηκε με καρκίνο το 1995, και μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο το 2000, δεν ήταν πλέον σε θέση να συμμετέχει με τους Four Tops. Πέθανε στον ύπνο του στις 17 Οκτωβρίου του 2008, στο σπίτι του στο Ντιτρόιτ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]