Λήμμα Χαρούκι

Στην γεωμετρία, το λήμμα Χαρούκι είναι ένα λήμμα που αφορά δύο μη τεμνόμενες χορδές και ένα μεταβλητό σημείο σε έναν κύκλο.[1]
Συγκεκριμένα, θεωρούμε τις μη τεμνόμενες χορδές , ενός κύκλου και ένα μεταβλητό σημείο του τόξου στο οποίο δεν ανήκουν τα . Τα ευθύγραμμα τμήματα και τέμνουν την χορδή στα σημεία , και ορίζουν τρία ευθύγραμμα τμήματα, τα , και . Τότε ο λόγος να είναι ανεξάρτητος από την θέση του .
Το λήμμα πήρε το όνομά του από τον Ιάπωνα μαθηματικό Χιρόσι Χαρούκι.
Απόδειξη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
![]() Χαράζουμε τον περιγεγραμμένο κύκλο του τριγώνου τον οποίο τέμνει η προέκταση της στο . Οι εγγεγραμμένες γωνίες και είναι ίσες διότι βαίνουν στο τόξο . Καθώς το σημείο διατρέχει το τόξο του κύκλου , η γωνία παραμένει σταθερή, καθώς η χορδή είναι σταθερή άρα και το τόξο είναι σταθερό. Άρα και η γωνία είναι σταθερή, ως ίση με την , η γωνία είναι σταθερή διότι βαίνει στο σταθερό τόξο και επειδή το είναι σταθερό, συνεπώς το τρίγωνο είναι σταθερό δηλαδή το είναι σταθερό απ΄ όπου συμπεραίνουμε ότι το είναι σταθερό ανεξάρτητο της θέσης του . Εφαρμόζουμε το θεώρημα των τεμνομένων χορδών στις χορδές και που τέμνονται στο και έχουμε
Εφαρμόζουμε το θεώρημα των τεμνομένων χορδών στις χορδές και που τέμνονται στο και έχουμε
Εξισώνουμε τα δεύτερα μέλη των (1) και (2) έχουμε :
|
Περαιτέρω ανάγνωση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Θεώρημα Χαρούκι στο cut-the-knot.
- Λήμμα Χαρούκι και εφαρμογή στο Geogebra.
Ξενόγλωσσα άρθρα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Bezverkhnyev, Y. (2008). «Haruki’s Lemma and a Related Locus Problem». Forum Geometricorum 8: 63–72. https://forumgeom.fau.edu/FG2008volume8/FG200809.pdf.
- Aliyev, Yagub N. (2022). «An inequality inspired by Haruki’s Lemma». Parabola 58 (1). https://www.parabola.unsw.edu.au/sites/default/files/2024-02/vol58_no1_10.pdf.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Honsberger, R. (1983). «The Butterfly Problem and Other Delicacies from the Noble Art of Euclidean Geometry I». TYCMJ (14): 2-7.