Λέων Ραβδούχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Λέων Ραβδούχος (άκμασε το 917) ήταν ευγενής της Ρωμανίας και διπλωμάτης την εποχή του Κωνσταντίνου Ζ΄.

Ο Κωνσταντίνος Ζ΄ των Μακεδόνων, που έστειλε τον Λέοντα Ραβδούχο σε πρεσβεία στη Σερβία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λέων ήταν προφανώς μέλος της δυναστείας των Μακεδόνων και κουνιάδος του περίφημου διπλωμάτη Λέοντα Χοιροσφάκτη. Το 917 έγινε κυβερνήτης (στρατηγός) του θέματος του Δυρραχίου και εστάλη στον [Πέταρ της Σερβίας|Πέταρ]] πρίγκιπα τη Ράσκια/Σερβίας (κυβ. 892-917). Εκεί προσπάθησε να τον πείσει να επιτεθεί στον Συμεών Α΄ της Βουλγαρίας (κυβ. 893-927), με τον οποίο οι Ρωμαίοι ήταν σε πόλεμο. Ο Λέων ήταν επιτυχής στην αποστολή του, αλλά η Σερβική επίθεση απέτυχε και ο Πέταρ αιχαλωτίστηκε. Από το έργο Περί θεμάτων του Κωνσταντίνου Ζ΄ του Πορφυρογέννητου (βασ. 913-959) είναι επίσης γνωστό ότι ο Λέων αργότερα προωθήθηκε από τον βαθμό του πρωτοσπαθαρίου σε αυτόν του μαγίστρου και έγινε λογοθέτης του Δρόμου (υπουργός Εξωτερικών).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Moravcsik, Gyula; Jenkins, R. J. H., eds. (1967). Constantine Porphyrogenitus: De Administrando Imperio. Washington, District of Columbia: Dumbarton Oaks Center for Byzantine Studies.
  • Stephenson, Paul (2000). Byzantium's Balkan Frontier: A Political Study of the Northern Balkans, 900–1204. Cambridge, United Kingdom: Cambridge University Press. ISBN 0-521-77017-3.
  • Tougher, Shaun (1997). The Reign of Leo VI (886-912): Politics and People. Leiden; New York; Köln: Brill.