Λέων Α΄της Γκαέτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λέων Α΄ της Γκαέτα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΙωάννης Γ΄ της Γκαέτα και Αιμιλία της Γκαέτα
ΑδέλφιαΙωάννης Δ΄ της Γκαέτα
ΟικογένειαΓκαετάνι

Ο Λέων Α΄ ήταν βυζαντινός δούκας - συνκυβερνήτης της Γκαέτα , σφετεριστής, την περίοδο 1015-1024, μέλος της οικογένειας Γκαετάνι.

Ήταν γιος του Ιωάννη Γ΄ και της Αιμίλιας. Μετά το θάνατο του αδελφού του, Ιωάννη Δ΄ το 1008, η μητέρα του ανέλαβε την αντιβασιλεία για τον εγγονό της, τον ανιψιό του Λέοντα, τον Ιωάννη Ε΄. Ο Λέων όμως αμφισβήτησε τη μητέρα του για την συνκυβέρνηση και την εκτόπισε με επιτυχία μέχρι το 1017[1].

Ως συνκυβερνήτης, ο Λέων έδωσε δημόσια γη στον Κάμπουλο, γιο του Ντοκιμπίλη, της εξέχουσας οικογένειας Καμπούλι, πιθανώς σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη της οικογένειας[2].

Υπάρχει ένα έγγραφο από το 1023 στο οποίο ο Λέων και η Αιμίλια αναφέρονται μαζί ως συνκυβερνήτες, αλλά προέρχεται από την αυτόνομη κομητεία του Σούιο και ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύει τα πραγματικά περιστατικά[3], Ο Λέων δεν εμφανίζεται ως συνκυβερνήτης της Γκαέτα μετά το 1024 και είναι πιθανό ότι πέθανε εκείνη την εποχή. Η μητέρα του ανέλαβε ξανά συνκυβερνήτης το 1025. Η σύγκρουση μεταξύ Λέων και Αιμίλιας ήταν καταστροφική για την επιρροή της Γκαέτα στην περιοχή. Οι κόμητες του Τραέττο έπαψαν να αναγνωρίζουν την κυριαρχία της Γκαέτα περίπου αυτή την περίοδο, όπως και η περιοχή της Σπερλόνγκα[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Skinner 1995, σελίδες 151–52.
  2. Skinner 1995, σελίδες 78, 117.
  3. Skinner 1995, σελ. 169.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]