Λάντο Νόρις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάντο Νόρις
Ο Νόρις την 1η Περίοδο Χειμερινών Δοκιμών Εξέλιξης στη Βαρκελώνη το 2019
Προσωπικά στοιχεία
Όνομα Λάντο Νόρις
Ημερομηνία γέννησης 13 Νοεμβρίου 1999 (1999-11-13) (24 ετών)
Τόπος γέννησης Μπρίστολ Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Εθνικότητα Βρετανός


Ο Λάντο Νόρις (γεννημένος στις 13 Νοεμβρίου 1999) είναι οδηγός αγώνων με βρετανική και βελγική ιθαγένεια. Επί του παρόντος, ανταγωνίζεται στη Formula 1, για την McLaren, αγωνίζεται υπό τη βρετανική σημαία. Κέρδισε το πρωτάθλημα MSA Formula το 2015 και το Toyota Racing Series, Eurocup Formula Renault 2.0 και Φόρμουλα Renault 2.0 Βόρειο Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 2016. Έλαβε επίσης το βραβείο BRDC McLaren Autosport εκείνο το έτος. Στη συνέχεια κέρδισε το 2017 FIA Formula 3 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ήταν μέλος του νέου προγράμματος οδηγών της McLaren.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νόρις γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Πατέρας του είναι ο Άνταμ Νόρις, ένας παλαίμαχος Διευθυντής Συντάξεων ο οποίος είναι ένας απ' τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Μπρίστολ και ο 501ος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μητέρα του είναι Βελγίδα κι έτσι ο Λάντο έμαθε πολύ καλά να μιλά Ολλανδικά. Μορφώθηκε στο Κολλέγιο της Στριτ του Μπρίστολ. Επίσης τερμάτισε 2ος στη Φόρμουλα 2 πίσω από τον εξίσου ταλαντούχο George Russel που αγωνίζεται στην ομάδα Mercedes AMG Petronas.

Φόρμουλα 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2019 έκανε το ντεμπούτο του στην Μακλάρεν , στο γκραν πρι Αυσταλίας και τερμάτισε 12ος αν και ξεκίνησε 8ος. Τουϛ πρώτους του βαθμούς τους πήρε στο γκραν πρι του Μπαχρέιν που τερμάτισε 6ος. Η παρθενική του χρονιά στο άθλημα ήταν άκρως εντυπωσιακή καθώς τερμάτισε 11ος μπροστά από τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2007 Κίμι Ραικόνεν. Ενώ στη δεύτερη χρονιά του τερμάτισε 9ος κάνοντας το πρώτο του πόντιουμ στον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Από πολλούς θεωρείται ως ένας ανερχόμενους Πρωταθλητές που σίγουρα θα πρωταγωνιστήσουν. Ο διευθυντής της Μακλάρεν, Ζακ Μπράουν, κάνει λόγο για έναν νέο με απίστευτο χάρισμα και ασυναγώνιστη ταχύτητα στους αγώνες.