Λάμπης Νικολάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάμπης Νικολάου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23  Νοεμβρίου 1935
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός μηχανικός
Οικογένεια
ΑδέλφιαΚωνσταντίνος Νικολάου

Ο Λάμπης Νικολάου (23 Νοεμβρίου 1935) είναι Έλληνας πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας, πρώην μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) από το 1986 έως το 2015 (οπότε αποχώρησε λόγω συμπλήρωσης του 80ού έτους της ηλικίας του), της οποίας χρημάτισε και αντιπρόεδρος (2005—2009). Επίσης διατέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής τα διαστήματα 1985—1993 και 1997—2005 και αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.[1]

Υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1935 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Μονάχου στην τότε Δυτική Γερμανία. Εργάστηκε ως κατασκευαστής δημοσίων έργων και υπήρξε γενικός διευθυντής της εταιρείας ΕΔΟΚ—ΕΤΕΡ από το 1977 μέχρι το 1982. Υπό τη δική του διεύθυνση αποπερατώθηκαν το Ολυμπιακό Στάδιο και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μεταξύ άλλων.[2]

Διατέλεσε τεχνικός σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου από το 1982 μέχρι το 1989 και από το 1993 μέχρι το 1996. Με δική του πρωτοβουλία, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου προχώρησε στη δημιουργία της ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων), της οποίας ανέλαβε πρώτος πρόεδρος. Με αυτή την ιδιότητα, επέβλεψε την κατασκευή των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Πατρών, Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης.[3] Επίσης, διατέλεσε αντιπρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το 1995 ως το 1996.

Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1985 ως το 1993 και από το 1997 ως το 2005, καθώς και αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) από το 1986, χρημάτισε αντιπρόεδρός της από το 2005 ως το 2009. Αποχώρησε τον Νοέμβριο του 2015, λόγω συμπλήρωσης του 80ού έτους της ηλικίας του, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΔΟΕ.

Είναι νυμφευμένος με την Τόνια Παπαπαναγιώτου με την οποία έχουν τρία παιδιά.[4] Αδελφός του είναι ο δημοσιογράφος και πολιτικός Κώστας Νικολάου, που διατέλεσε βουλευτής, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τιμές - διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οφφίκιο Άρχοντος Ευταξίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο
  • Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο
  • Ταξίαρχος επί τιμή της Ιταλικής Δημοκρατίας.
  • Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών.
  • ταξίαρχος επί τιμή του Ιππικού Τάγματος της Αγίας Αγαθής της Δημοκρατίας του Σαν Μαρίνο
  • διδάκτωρ επί τιμή Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Mainz της Γερμανίας
  • διδάκτωρ επί τιμή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου ARCADIA της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]