Λάμπερτ Ντόομερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάμπερτ Ντόομερ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Lambert Doomer, (Ολλανδικά)
Γέννηση11  Φεβρουαρίου 1624[1][2][3]
Άμστερνταμ
Θάνατος2  Ιουλίου 1700[1][2][3]
Άμστερνταμ
Χώρα πολιτογράφησηςΟλλανδία[4]
Ιδιότηταζωγράφος[5] και χαράκτης
ΓονείςHerman Doomer και Baertje Martens
ΚίνημαΦλαμανδική ζωγραφική μπαρόκ
Είδος τέχνηςπροσωπογραφία
Καλλιτεχνικά ρεύματαΦλαμανδική ζωγραφική μπαρόκ
Σημαντικά έργαAn inn in the neighborhood of Nantes
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λάμπερτ Ντόομερ (Lambert Doomer, 11 Φεβρουαρίου 1624 – 2 Ιουλίου 1700) ήταν Ολλανδός τοπιογράφος της Χρυσής ολλανδικής Εποχής .

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντόομερ ήταν το τρίτο από τα εννέα παιδιά του Χέρμαν Ντόομερ (1595–1650) και της συζύγου του Μπέρτγιε Μάρτενς, οι οποίοι είχαν μια επιτυχημένη επιχείρηση με έπιπλα από καπλαμά έβενου. [6] Ο Λάμπερτ εκπαιδεύτηκε ως επιπλοποιός όπως ο πατέρας του, αλλά φάνηκε να του αρέσει περισσότερο το σχέδιο παρά η ξυλουργική και έγινε καλλιτέχνης. Δεν είναι γνωστό ποιος τον εκπαίδευσε, αλλά επειδή ο πατέρας του προμήθευε πλαίσια για τον Ρέμπραντ, πιθανότατα είχε πρόσβαση σε έναν Δάσκαλο από το δίκτυο του πατέρα του. Ο Ρέμπραντ ζωγράφισε πορτρέτα των γονιών του για την 25η επέτειο του γάμου τους, κάτι που ήταν ασυνήθιστο εκείνη την εποχή, το 1638.

Ο Λάμπερτ Ντόομερ ζωγράφισε αντίγραφα και των δύο αυτών πινάκων το 1644. [7] Για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, ο Λάμπερτ ταξίδεψε στη Γαλλία με τον Βίλλεμ Σέλλινκς, που ήταν τρία χρόνια νεότερος του, το 1646 [8] Και οι δύο έκαναν εκτενή σχέδια αυτού του ταξιδιού και τα σχέδια του Σέλλινκς φυλάσσονται στο Fondation Custodia στο Παρίσι, το ίδρυμα που ξεκίνησε από τον Ολλανδό συλλεκτη Φριτς Λουχτ.[8] Ο προορισμός τους ήταν η Νάντη, όπου ζούσαν δύο από τα αδέλφια του Ντούμερ, αλλά μάλωσαν και χώρισαν. Στη συνέχεια ξεκίνησαν ένα ταξίδι στην Αγγλία, και παρόλο που και οι δύο βρίσκονταν στο ίδιο πλοίο, δεν αναφέρονται ο ένας στα ημερολόγια του άλλου.

Πανδοχείο σε γειτονιά της Νάντης, περίπου 1640-1660

Ο Λάμπερτ φαίνεται ότι τα πήγε καλά ως ζωγράφος. Μπόρεσε να αγοράσει σε δημοπρασία μια μεγάλη ποσότητα από σχέδια και βιβλία σκίτσο του Ρέμπραντ μετά την πτώχευση του καλλιτέχνη το 1657. Είναι από τα σχολαστικά αντίγραφα αυτών των σχεδίων που άλλοι συμπέραναν ότι ήταν μαθητής του Ρέμπραντ, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο. Το 1663 έκανε ένα ταξίδι στον Ρήνο μέχρι την Ελβετία, και μόλις το 1668, σε ηλικία 44 ετών, παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στο Άλκμααρ, όπου έκανε πολλά σχέδια. Στο τέλος της ζωής του μετακόμισε στο Άμστερνταμ το 1694, όπου αργότερα πέθανε. [9]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]