Λάλελι (Φατίχ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°0′35″N 28°57′22″E / 41.00972°N 28.95611°E / 41.00972; 28.95611


Λάλελι (Φατίχ)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λάλελι (Φατίχ)
41°0′35″N 28°57′22″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΚωνσταντινούπολη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Τάφος του Μουσταφά Γ' και το τζαμί Λάλελι στην οδό Ορντού στο Λάλελι

Το Λάλελι (που σημαίνει «με τουλίπες» στα τούρκικα) είναι γειτονιά στην περιοχή Φατίχ, στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία και βρίσκεται μεταξύ Βαγιαζίτ και Ακσαράι.[1] Είναι γνωστό για τη μεγάλη επιχείρηση χονδρικής πώλησης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και φιλοξενεί τις Σχολές Φιλολογίας και Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, που σχεδιάστηκαν από τους Σεντάντ Χακί Ελντέμ και Εμίν Ονάτ τη δεκαετία του 1940. Εξυπηρετείται από μια στάση στη γραμμή T1 του τραμ, που εκτείνεται κατά μήκος του Ορντού Τζάντεσι.

Το πιο σημαντικό ιστορικό μνημείο στο Λαλέλι είναι το Τζαμί Λάλελι,[2] έργο του αρχιτέκτονα Μεχμέτ Ταχίρ Αγά, που κατασκευάστηκε αρχικά τη δεκαετία του 1760. Χτίστηκε για τον Σουλτάνο Μουσταφά Γ' του οποίου ο τάφος βρίσκεται εκεί. Ένα ελκυστικό σεμπίλ, απ' όπου γινόταν διανομή νερού, βρίσκεται στην πλευρά του δρόμου του συγκροτήματος, που περιβάλλει το τζαμί. Το τζαμί βρίσκεται πάνω από ένα μεγάλο υπόγειο, που τώρα είναι γεμάτο με καταστήματα ρούχων.

Απέναντι από το τζαμί βρίσκεται το συγκρότημα Κότζα Ραγίπ Πασά, που σχεδιάστηκε επίσης από τον Μεχμέτ Ταχίρ Αγά το 1762. Ήταν υπό ανακαίνιση για μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 2010.

Στους πίσω παράδρομους βρίσκεται το πολύ παλαιότερο Τζαμί της Αλικαρνασσού (AKA Mesih Paşa Cami), [3]το οποίο αρχικά ήταν βυζαντινή εκκλησία του 10ου αιώνα, που συνδέεται με το Μυρειαίο Ανάκτορο. Δίπλα του υπάρχει υπόγεια δεξαμενή, πιθανώς παρόμοιας χρονολογίας. Και οι δύο βρίσκονται στη θέση μιας χαμένης Ροτόντας, που χρονολογείται από τον πέμπτο αιώνα, η οποία πιστεύεται ότι ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος τέτοιος κυκλικός ρωμαϊκός ναός μετά το Πάνθεον στην Ρώμη.

Τζαμί της Αλικαρνασσού στο Λάλελι

Επίσης στο Λάλελι βρίσκεται το Μπουγιούκ Τας Χάνι ( Büyük Taş Hanı στα τουρκικά) που πιθανότατα αποτελούσε μέρος του συγκροτήματος του τζαμιού Λάλελι και περιέχει τα ερείπια μιας άλλης δεξαμενής.

Η πολυκατοικία Ταγιάρε (Harikzedegen), που τώρα είναι ένα ξενοδοχείο, ήταν το πρώτο κτήριο από οπλισμένο σκυρόδεμα στην Κωνσταντινούπολη. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κεμαλεντίν Μπέη, για να στεγάσει όσους εκτοπίστηκαν από μια πυρκαγιά στο Φατίχ το 1918.

Το Λάλελι φιλοξενεί το λεγόμενο «εμπόριο βαλιτσών», όπου αγοραστές από όλη την πρώην Σοβιετική Ένωση προμηθεύονται αγαθά, για να τα πουλήσουν σε παζάρια και μπουτίκ στην πατρίδα τους. Το εμπόριο είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και του πρώην σοβιετικού κόσμου, με τους πολιτιστικούς δεσμούς να αναπτύσσονται παράλληλα με την οικονομική σχέση. Η μεγαλύτερη αγορά για το εμπόριο Λάλελι είναι η Ρωσία, ακολουθούμενη από την Ουκρανία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν . [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Fatih (Laleli) – Clothing, Footwear, Accessories, Giftware». istanbul.ktb.gov.tr. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2023. 
  2. «Laleli Mosque, Istanbul». Religiana (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2023. 
  3. «Bodrum Mosque». placeandsee.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2023. 
  4. Osterlund, Paul Benjamin (9 August 2018). «Istanbul's storied 'suitcase trade' with ex-USSR remains resilient despite downturn». Eurasia Net. https://eurasianet.org/istanbuls-storied-suitcase-trade-with-ex-ussr-remains-resilient-despite-downturn. Ανακτήθηκε στις 15 January 2023.