Κώστας Τσίμας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κώστας Τσίμας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4  Ιουνίου 1936
Θάνατος29  Νοεμβρίου 2005
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΠανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ελλάδα)
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Καβάλας)
Ευρωβουλευτής (1989–1994, Ελλάδα)[1]

Ο Κωνσταντίνος (Κώστας) Τσίμας (1936-29 Νοεμβρίου[2] 2005) ήταν κορυφαίο στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα και του ΠΑΚ (ψευδώνυμο στην Αντίσταση κατά της Χούντας: «Μάρκος»), στενός φίλος και συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου. Μετά από το 1981, ανέλαβε πολύ σημαντικές κρατικές θέσεις, μία από τις οποίες ήταν διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κώστας Τσίμας γεννήθηκε στο Θεολόγο της Θάσου. Ο πατέρας του ήταν καπνεργάτης και δραστήριο μέλος του ΚΚΕ. Η οικογένειά του μετανάστευσε αρχικά στο Βέλγιο και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York City University) και ανέπτυξε πολυσχιδή επιχειρηματική και πολιτική δραστηριότητα. Γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου και έγινε στενός συνεργάτης του στα τέλη της δεκαετίας του '60, επί χούντας, και αρχικά ανέλαβε υπεύθυνος του ΠΑΚ Βορείου Αμερικής. Στη συνέχεια ήταν υπεύθυνος για τον ένοπλο κλάδο του ΠΑΚ. Ο ίδιος ο Τσίμας εκπαιδεύτηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Ανατολικής Γερμανίας σε στρατόπεδα στη Συρία και το Λίβανο σε θέματα κατασκοπίας και ανορθόδοξου πολέμου.

Συνόδευσε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην επιστροφή του στην Ελλάδα το 1974. Όταν ο Α. Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός, ο Τσίμας διατέλεσε διαδοχικά Γενικός Διευθυντής των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) και Ειδικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού από το 1981 έως το 1984, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης το διάστημα 1984-1985, υπαρχηγός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) τα χρόνια 1985-1987, και ήταν ο πρώτος διοικητής κατά τη μετεξέλιξή της σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) τα χρόνια 1987-1989, μάλιστα ήταν αυτός που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο πολιτικοποίησης και μεταμόρφωσης της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας. Από το 1989 έως το 1994 ήταν Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και το 1995 έγινε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εκλέχθηκε βουλευτής ΠΑΣΟΚ στον νομό Καβάλας στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2000 και του 2004. Ήταν ένα καθαρά «ανδρεϊκό» στέλεχος, και δεν είχε ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις με τον Κώστα Σημίτη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.europarl.europa.eu/meps/en/1047.
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαρτίου 2007. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2007.