Κώστας Ριτσώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Κώστας Ριτσώνης γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή στη Θεσσαλονίκη .

Άρχισε να γράφει από το 1969 και ήταν αποκλειστικός συνεργάτης του περιοδικού Διαγώνιος του Ντίνου Χριστιανόπουλου μέχρι το 1984. Από το 1987 εκδίδει το χειρόγραφο περιοδικό << ποιήματα των φίλων>> και από το 1996 επιμελείται τις ομώνυμες τυπωμένες εκδόσεις .

Το 2006 μαζί με τον πεζογράφο Γιάννη Μπασκόζο εξέδωσαν το περιοδικό << οι φίλοι>>. Άλλες μεγάλες του αγάπες είναι η ζωγραφική το ρεμπέτικο τραγούδι και οι μεταφράσες κυρίως Γάλλων ποιητών. Πολλές από αυτές τις παρουσίασε στο ηλεκτρονικό περιοδικό <<ποιείν>>.

Έχει συνεργαστεί με τα τυπωμένα περιοδικά: Διαγώνιος, τράμ, πλανόδιον, λέξη, ανακύκληση, πανδώρα, φίλοι, πάροδος, γραφή, δην, φαρφουλάς, λογοτεχνική πολυμορφία, αλμανάκ ποιείν, intellectum. Επίσης συνεργάζεται στο διαδίκτυο με τα ηλεκτρονικά περιοδικά: 24 γράμματα, ποιείν, βακχικόν, ποιητές δυτικής ακτής, bibliotheque, μέγα λαϊκό, στάχτη, βαρελάκι, θράκα, διάστιχο και πολλά ποιήματά του βρίσκονται σε ιστολόγια φίλων του και στις ετήσιες ανθολογίες του Τάσου Κόρφη <<φωνές>> και του Γιάννη Κορίδη <<Ποιητικό Ημερολόγιο>> Έχει μεταφραστεί στα αγγλικά από το Γιάννη Γκούμα και στα πολωνέζικα από το Janusz Strasburger.

Ποιήματά του έχει μελοποιήσει ο Σταύρος Κουγιουμτζής αλλά και ο ίδιος έχει εκδώσει βιβλίο με ρεμπέτικους στίχους για τα τραγούδια του παιγμένα στα μακάμ της λαϊκής μας μουσικής.

ΒΙΒΛΙΑ -Αγκαλιά…1974 -Ο ανάπηρος λαχειοπώλης και άλλα ποιήματα…1982 -Φωτισμένο εργοστάσιο…1996 -Τσίλιες, μικρά πεζά…1991,2001 -Πουλιά και ψίχουλα…2001 -Βραχνή φωνή…2003 -151 ποιήματα…2011 -Τραγούδια στα μακάμια…2013 -Μεταφράσεις από τα γαλλικά…2013 -Τσίλιες συμπληρωμένες...2014.