Κώδικας του μαντιλιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια ποικιλία από μαντήλια

Ο κώδικας τού μαντιλιού (επίσης γνωστός ως κώδικας τής μπαντάνας[1] ) είναι ένα σύστημα, όπου χρησιμοποιούνται υφασμάτινα μαντίλια ή μπαντάνες με χρωματική κωδικοποίηση για τη μη λεκτική επικοινωνία των ενδιαφερόντων κάποιου σε σεξουαλικές δραστηριότητες και φετίχ.Το χρώμα του μαντιλιού προσδιορίζει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα και η τσέπη στην οποία φοριέται (αριστερά ή δεξιά) προσδιορίζει τον προτιμώμενο ρόλο τού ενδιαφερόμενου σε αυτήν τη δραστηριότητα. Φορώντας ένα μαντίλι στην αριστερή πλευρά του σώματος συνήθως υποδηλώνει ότι κάποιος είναι "τοπ" (θεωρείται ενεργητικός στην πράξη/φετίχ που υποδεικνύεται από το χρώμα του μαντηλιού), ενώ το να το φοράει στη δεξιά πλευρά του σώματος υποδεικνύει ότι είναι "μπότομ" (θεωρείται παθητικός στην πράξη/φετίχ). Για παράδειγμα, ένα σκούρο μπλε μαντήλι υποδηλώνει ενδιαφέρον για το πρωκτικό σεξ και το να το φοράς στην αριστερή τσέπη δείχνει ότι προτιμάς να είσαι ο ενεργητικός σύντροφος. Ο κώδικας χρησιμοποιήθηκε ευρύτερα τη δεκαετία του 1970 στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη, από ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες που αναζητούσαν περιστασιακό σεξ ή άτομα που ασχολούνταν με το BDSM .

Παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπήρχε κανένα έγκυρο πρότυπο για τον κώδικα. Αυτός ο πίνακας προέρχεται από το The Leatherman's Handbook II του Larry Townsend (η δεύτερη έκδοση του 1983· η πρώτη έκδοση του 1972 δεν περιελάμβανε αυτήν τη λίστα) και γενικά θεωρείται έγκυρος. Ο Τάουνσεντ σημείωσε ότι η συζήτηση με έναν υποψήφιο σύντροφο ήταν ακόμα σημαντική, επειδή, οι άνθρωποι μπορεί να φορούν ένα δεδομένο χρώμα "μόνο επειδή η ιδέα τού μαντιλιού τούς ανάβει" ή "μπορεί και να μην ξέρουν καν τι σημαίνει". [2]

Χρώμα Εννοια
Μαύρο S&M
Σκούρο μπλε Πρωκτικό σεξ
Γαλάζιο Στοματικό σεξ
Καφέ Κοπρολαγνεία
Πράσινο Πορνεία
Γκρί Δέσιμο
Πορτοκάλι Ανοιχτό σε όλα
Μωβ Διάτρηση
Κόκκινο Γροθιά
Κίτρινο Ουρολαγνεία

Οι μεγαλύτερες λίστες που βρίσκονται στο διαδίκτυο είναι πιο περίτεχνες και οι πολλοί χρωματικοί κωδικοί σε αυτές χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά στην πράξη, αν και ορισμένα από αυτά τα χρώματα προσφέρονται προς πώληση σε καταστήματα ΛΟΑΤ μαζί με δωρεάν κάρτες που αναγράφουν τις έννοιές τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Andrews, Vincent (2010). The Leatherboy Handbook. The Nazca Plains Corp. ISBN 978-1-61098-046-3. 
  2. Townsend, Larry (1983). The Leatherman's Handbook II. New York: Modernismo Publications. σελ. 26. ISBN 0-89237-010-6. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Handkerchief code στο Wikimedia Commons