Κύστη κόκκυγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κύστη κόκκυγα)
Κύστη κόκκυγος
Στην γλουτιαία σχισμή ενήλικου άνδρα εντοπίζονται δύο κύστεις κόκκυγος.
Ειδικότηταδερματολογία
Ταξινόμηση
ICD-10L05
ICD-9685
DiseasesDB31128
eMedicineemerg/771
MeSHD010864

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο είναι μία από τις συνηθέστερες παθήσεις της ιεροκοκκυγικής περιοχής του υποδορίου ιστού. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται από την διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, γεγονός που συνήθως συμβαίνει στην περιοχή αυτή. Η νόσος αφορά κυρίως άνδρες (αναλογία άρρενες:θήλεις, 3:1) και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της στις ηλικίες 16 – 20 ετών, ενώ η επίπτωσή της μειώνεται κατακόρυφα μετά το 25ο έτος της ηλικίας. Η πάθηση αυτή είναι πλέον συχνή σε άνδρες από γυναίκες και συνηθέστερα συμβαίνει σε ηλικία ανάμεσα στην ήβη και 40 ετών.

Η κύστη κόκκυγος έγινε γνωστή και ως “νόσος Jeep” κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου καθώς πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες υπέφεραν από τη συγκεκριμένη νόσο. Οδηγώντας τα στρατιωτικά τζιπ επί ώρες στους ανώμαλους, κατεστραμμένους από τον πόλεμο δρόμους, καθόντουσαν σε αυτά για παρατεταμένες χρονικές περιόδους με αποτέλεσμα να υποβάλλονται σε χειρουργικές θεραπείες κύστης κόκκυγα σε στρατιωτικά νοσοκομεία των Η.Π.Α.

Συμπτώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από μία απλή μικρή "φουσκίτσα" μέχρι μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδη μάζα. Συχνά η περιοχή μπορεί να παράγει υγρά τα οποία μπορεί να είναι διαυγή, θολά ή αιματηρά. Όταν η περιοχή μεταπέσει σε φλεγμονή, τότε θα γίνει ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή ενώ μπορεί να εκρέει πύον το οποίο και θα έχει πολύ άσχημη οσμή. Η φλεγμονή επίσης μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, κακουχία και ναυτία.

Τριχοφωλεακό συρίγγιο

Υπάρχουν πολλοί συνήθεις "τύποι" της πάθησης. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέως αποστήματος. Μετά το απόστημα λύεται είτε με ιατρική παρέμβαση ή από μόνο του (παροχετεύεται-"σπάει"), και πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν συρίγγιο κύστεως κόκκυγος. Έτσι η κοιλότητα (κύστη) συνδέεται πλέον με πόρους με το δέρμα και ανα καιρούς γίνεται εκροή υγρού.

Ένας μικρός αριθμός ασθενών αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες φλεγμονές. Στη χρόνια μορφή της νόσου ο ασθενής αναφέρει τουλάχιστον ένα επεισόδιο δημιουργίας αποστήματος κατά το παρελθόν το οποίο παροχετεύθηκε είτε αυτόματα είτε χειρουργικά. Έκτοτε μπορεί να παρέμειναν μόνο ένα αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή της κατώτερης σπονδυλικής στήλης ή περίοδοι βύθιου άλγους στην ιερο-κοκκυκική περιοχή, εναλλασσόμμενες με περιόδους αναλγησίας οι οποίες ταυτίζονται με παροξυσμούς ορώδους ή ορο-αιματηρής έκκρισης. Η χειρουργική επέμβαση σχεδόν πάντοτε αποτελεί την μοναδική θεραπεία.

Φλεγμονή κύστης κόκκυγος

Τα 6 Βασικά Συμπτώματα της Κύστης Κόκκυγος

• Εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην ουρά

• Δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας – αποστήματος

• Εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από το απόστημα

• Ενόχληση απλά και μόνο στη μέση

• Το απόστημα, όταν φλεγμαίνει, γίνεται κόκκινο, διογκώνεται και σκληραίνει, ενώ μπορεί να εκρέει δύσοσμο πύον

• Πυρετός, καταβολή του οργανισμού και ναυτία από τη φλεγμονή

Θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συρίγγιο κύστεως κόκκυγος

Η θεραπεία συνήθως εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα συνήθως ελέγχεται με διάνοιξη και παροχέτευση προς απελευθέρωση του πύου και ελάττωση της φλεγμονής και του πόνου. Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται καλύτερα με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση σκοπό έχει την πλήρη αφαίρεση της κύστεως μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια ούτως ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλό ποσοστό υποτροπής

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή day-clinic ή μπορεί να γίνει με αναισθησία ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και την κατάσταση του ασθενούς.

Η επέμβαση γίνεται με κλασσική μέθοδο - νυστέρι ή με Laser CO2 ή με RF (radiofrequency), τα δε αποτελέσματα της μεθόδου ανήκουν στην εκάστοτε εμπειρία του χειρουργού και στην ποιότητα της μετεγχειρητικής φροντίδας.

Η νεότερη τεχνολογία προσφέρει πολύ καλύτερη επούλωση, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, με αναμενόμενη γρήγορη κινητοποίηση, επιστροφή στην εργασία και σύντομη περίοδο ανάρρωσης.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση μιας νέας γενιάς χειρουργικών laser όχι μόνο προσέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα στην εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη θεραπευτική προσέγγιση για το τριχοφωλεακό συρίγγιο και την κύστη κόκκυγα απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την επώδυνη κλασική χειρουργική αφαίρεσης της κύστης.

Ελάχιστη απώλεια αίματος και παράλληλα ταχύτερη επούλωση του τραύματος , Πλήρης και ελεγχόμενη εξάχνωση της κύστης μαζί με τους πιθανούς συριγγώδεις πόρους γρήγορη επάνοδος στην καθημερινότητα χωρίς κανέναν περιορισμό για άσκηση, δεν απαιτούνται καθημερινές και επώδυνες αλλαγές απο τον ασθενή στο σπίτι , Επιτρέπεται το ντους αμέσως από την επόμενη ημέρα.