Ηγεμονία του Πρίλεπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κύριοι του Πρίλεπ)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ηγεμονία του Πρίλεπ
Прилепско краљевство
1371 – 1395
Σημαία Έμβλημα
Η μεσαιωνική Ηγεμονία του Πρίλεπ του βασιλιά Μάρκου
Πρωτεύουσα Πρίλεπ
Θρησκεία Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πολίτευμα Μοναρχία
Ιστορία
 -  Ίδρυση
 -  Κατάλυση
Κράτη στα κεντρικά Βαλκάνια μετά τη διάλυση της Σερβικής Αυτοκρατορίας το 14ο αιώνα.

Η Ηγεμονία του Πρίλεπ ήταν μια από τις επαρχίες της Σερβικής Αυτοκρατορίας, υπό την ηγεσία του Βουκάσιν Μρνιάβτσεβιτς, συγκυβερνήτη της Σερβίας μαζί με τον άτεκνο Ούρεση τον Αδύναμο (ή Στέφανο Ούρεση Ε΄) (β. 1355-1371). Ο Ηγεμόνας Βουκάσιν σκοτώθηκε στη Μάχη του Έβρου το 1371 και ο Αυτοκράτορας Ούρεσης πέθανε λίγο αργότερα, έτσι το Πρίλεπ ανέλαβε ο Μάρκος Μρνιάβτσεβιτς (ή Πρίγκιπας Μάρκος), γιος του Ηγεμόνα Βουκάσιν. Καθώς ο Μάρκος αναφέρεται στη Νότια Σλαβική προφορική παράδοση ως Βασιλιάς (είχε τον προσωπικό τίτλο του νεαρού βασιλιά, που του δόθηκε από τον πατέρα του) η ηγεμονία σε ορισμένες πηγές ονομάζεται Βασίλειο του Πρίλεπ (Σλαβομακεδονικά και Βουλγαρικά : Прилепско кралство, Πρίλιεπσκα κράλστβα), καθώς η έδρα της επαρχίας ήταν στο Πρίλεπ της σημερινής πΓΔΜ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χώρα κατεχόταν από το Σέρβο φεουδάρχη Βουκάσιν Μρνιάβτσεβιτς, που στέφθηκε βασιλιάς των Σέρβων και των Ελλήνων το 1365, ως συγκυβερνήτης με τον τελευταίο Σέρβο αυτοκράτορα Ούρεση. Μετά το θάνατο τόσο του Ούρεση όσο και του Βουκάσιν το 1371, ο γιος του Βουκάσιν, Μάρκος Μρνιάβτσεβιτς, γνωστός ως Βασιλιάς Μάρκος, έγινε ο μοναδικός νόμιμος ηγεμόνας της Σερβικής Αυτοκρατορίας, αλλά η εξουσία του αμφισβητήθηκε από άλλους Σέρβους φεουδάρχες, που απέκτησαν τον έλεγχο όλων των άλλων περιοχών, αφήνοντας στο Μάρκο μόνο τα εδάφη της δυτικής σημερινής πΓΔΜ. Έτσι, μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Μάρκος έγινε ουσιαστικά ηγεμόνας του Βασιλείου του Πρίλεπ.

Η Επαρχία υποτάχθηκε στο σουλτάνο Βαγιαζήτ Α΄ το 1395 και τα εδάφη της αποτέλεσαν το Σαντζάκι της Οχρίδας.

Πρίγκιπες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Прилепско краљевство της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).