Ηγεμονία του Πρίλεπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κύριοι του Πρίλεπ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Μεσαιωνική Ηγεμονία του Βασιλιά Μάρκο
Κράτη στα κεντρικά Βαλκάνια μετά τη διάλυση της Σερβικής Αυτοκρατορίας το 14ο αιώνα.

Η Ηγεμονία του Πρίλεπ ήταν μια από τις επαρχίες της Σερβικής Αυτοκρατορίας, υπό την ηγεσία του Βούκασιν Μρνγιάβτσεβιτς, συγκυβερνήτη της Σερβίας μαζί με τον άτεκνο Ούρος τον Αδύναμο (ή Στέφανο Ούρος Ε΄) (β. 1355-1371). Ο Ηγεμόνας Βούκασιν σκοτώθηκε στη Μάχη του Έβρου και ο Αυτοκράτορας Ούρος πέθανε αργότερα το 1371, έτσι το Πρίλεπ ανέλαβε ο Μάρκο Μρνγιάβτσεβιτς (ή Πρίγκιπας Μάρκο), γιος του Ηγεμόνα Βούκασιν, Καθώς ο Μάρκο αναφέρεται στη Νότια Σλαβική παράδοση ως Βασιλιάς (είχε τον προσωπικό τίτλο του νεαρού βασιλιά, που του δόθηκε από τον πατέρα του) η ηγεμονία σε ορισμένες πηγές ονομάζεται Βασίλειο του Πρίλεπ (Σλαβομακεδονικά και Βουλγαρικά : Прилепско кралство, Πρίλεπσκο κράλστβο), καθώς η έδρα της επαρχίας ήταν στο Πρίλεπ της σημερινής πΓΔΜ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χώρα κατεχόταν από το Σέρβο φεουδάρχη Βούκασιν Μρνγιάβτσεβιτς, που στέφθηκε βασιλιάς των Σέρβων και των Ελλήνων το 1365, ως συγκυβερνήτης με τον τελευταίο Σέρβο αυτοκράτορα Ούρος. Μετά το θάνατο τόσο του Ούρος όσο και του Βούκασιν το 1371 ο γιος του Βούκασιν Μάρκο Μρνγιάβτσεβιτς, γνωστός ως Βασιλιάς Μάρκο, έγινε ο μοναδικός νόμιμος ηγεμόνας της Σερβικής Αυτοκρατορίας, αλλά η εξουσία του αμφισβητήθηκε από άλλους Σέρβους φεουδάρχες, που απέκτησαν τον έλεγχο όλων των άλλων περιοχών, αφήνοντας στο Μάρκο μόνο τα εδάφη της δυτικής σημερινής πΓΔΜ. Ετσι, μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Μάρκο έγινε ουσιαστικά ηγεμόνας του Βασίλειου του Πρίλεπ.

Η Επαρχία υποτάχθηκε στο Σουλτάνο Βαγιαζήτ Α΄ το 1395 και τα εδάφη της αποτέλεσαν το Σαντζάκι της Οχρίδας.


Πρίγκιπες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Прилепско краљевство της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).