Κύπελλο πόλεων ποδοσφαίρου ανδρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Κύπελλο Πόλεων ή Κύπελλο Ποδοσφαιρικών Ενώσεων υπήρξε μια ελληνική ποδοσφαιρική διοργάνωση που διεξαγοταν από το 1924 ως το 1957. Η σύγχρονη εκδοχή του είναι το Κύπελλο Περιφερειών της ΕΠΟ το οποίο ξεκίνησε το 2004 και η νικήτρια Ένωση προκρίνεται να μετάσχει στο Κύπελλο Περιφερειών ΟΥΕΦΑ (Regions Cup).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κύπελλο Πόλεων ξεκίνησε το 1924 ως ένας ετήσιος αγώνας ανάμεσα στις μικτές ομάδες Αθήνας και Πειραιά. Τα πρώτα χρόνια κυριάρχησε η πειραϊκή ομάδα, όπως αναφέρεται σε αθηναϊκή εφημερίδα με την ευκαιρία του αγώνα του 1926:

"Η ομάς της γείτονος επί δύο συναπτά έτη, ήτοι 1924 και 1925 ενίκησε την ομάδα της πρωτευούσης, εάν δε κατά την προσεχή συνάντησιν νικήση την ομάδα των Αθηνών αποκτά οριστικώς τον τίτλον της πρωταθλήτριας καθώς και το αθλοθετηθέν έπαθλον." [1]

Από το 1925 μετείχαν οι μικτές των δύο νεοσύστατων τότε Ενώσεων ΕΠΣ Αθήνας και Ε.Π.Σ. Πειραιώς. Ο πρώτος αγώνας που τις μικτές ομάδες συγκρότησαν οι δύο Ενώσεις διεξήχθη στις 24 Μαΐου 1925 στο γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας με άγνωστο αποτέλεσμα. Στην προαναγγελία του αγώνα στον αθηναϊκό τύπο αναφέρεται:

"Την προσεχή Κυριακήν 24 τρέχ. εις το γήπεδον του Παναθηναϊκού θα λάβη χώραν ο ετήσιος αγών πόλεων Αθηνών-Πειραιώς επί παρουσία των Δημάρχων κ.κ. Πάτση και Παναγιωτοπούλου. Αμφότεραι αι ομάδες καταρτισθείσαι εκ των καλλιτέρων ποδοσφαιριστών Αθηνών-Πειραιώς θα διεκδικήσουν μετά πείσματος την νίκην και το κύπελλον όπερ αθλοθέτησαν οι δύο Δήμαρχοι." [2]

Αργότερα στη διοργάνωση προσθέθηκε και η Μικτή Θεσσαλονίκης, δηλαδή η Μικτή Ε.Π.Σ. Μακεδονίας και πιο μετά η Μικτή Πάτρας (ΕΠΣ Αχαΐας). Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προσθέθηκαν και άλλες Ένώσεις, όσες ήθελαν να συμμετάσχουν. Η διοργάνωση ήταν ετήσια και συνεχίστηκε ως το 1957, όταν κι έγινε για τελευταία φορά. Στη διοργάνωση αυτή συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι παίκτες του Ελληνικού ποδοσφαίρου της εποχής και η πρόσκληση στην Μικτή Αθηνών ή Πειραιώς, ισοδυναμούσε με πρόσκληση στην Εθνική ομάδα. Ήταν από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις της εποχής και όλοι οι αγώνες γίνονταν σε κατάμεσα γήπεδα.

Ένα νεότερο "Κύπελλο Ενώσεων" με συμμετοχή των Μικτών Ομάδων Εφήβων των ποδοσφαιρικών Ενώσεων ξεκίνησε τη δεκαετία του '80 και διεξαγόταν με διακοπές ως τις αρχές της δεκετίας 2000.

Κυπελλούχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνολο Κυπέλλων ανά ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεξήχθησαν 30 διοργάνωσεις από τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι 25. Σε δύο από αυτές δεν αναδείχθηκε νικητής λόγω ισοβαθμιών. Στις 23 διοργανώσεις που αναδείχθηκε νικητής, τα κύπελλα κατανέμονται ως εξής:

  1. Μικτή Πειραιώς: 13
  2. Μικτή Αθηνών: 7
  3. Μικτή Θεσσαλονίκης: 3

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]