Κύπελλο Λ.Δ. Γερμανίας (ποδόσφαιρο ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κύπελλο της Λ.Δ. Γερμανίας ήταν μια ετήσια ποδοσφαιρική διοργάνωση κυπέλλου, η δεύτερη σε ενδιαφέρον μετά την Ομπερλίγκα. Ξεκίνησε το 1949 και καταργήθηκε το 1991, με την επανένωση της χώρας με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επίσημη ονομασία του κυπέλλου ήταν FDGB Pokal από τα αρχικά: "Freier Deutscher Gewerkschaftsbund Pokal", δηλαδή: Κύπελλο της Ελεύθερης Γερμανικής Εμπορικής Ένωσης, επειδή ιδρυτής και αρχικός χορηγός της διοργάνωσης ήταν η Εμπορική Ένωση της χώρας.

Δημιουργήθηκε το 1949, πολύ πριν από το αντίστοιχο Κύπελλο Δ. Γερμανίας γι'αυτό στη Δύση ονομαζόταν συνήθως: "Κύπελλο Ανατολικής Γερμανίας". Στη διοργάνωση μπορούσαν να συμμετάσχουν όλοι οι σύλλογοι μέλη της ομοσπονδίας ανεξάρτητα από την κατηγορία που αγωνίζονταν.

Αξιοσημείωτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη νικήτρια ήταν η Ντεσάου. Στα 43 χρόνια του θεσμού οι πιο επιτυχημένες ομάδες υπήρξαν το Μαγδεβούργο ΦΚ και η Ντιναμό Δρέσδης με επτά κατακτήσεις. Συνολικά 15 διαφορετικοί σύλλογοι κατέκτησαν το τρόπαιο, ενώ τρεις σεζόν η διοργάνωση δεν διεξήχθη.

Από το 1975 ο τελικός διεξαγόταν στο Στάδιο Βέλτγιουγκεντ του Βερολίνου και συγκέντρωνε 30 ως 50 χιλιάδες θεατές. Ο τελευταίος τελικός διεξήχθη το 1991, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου με νικήτρια την Χάνσα Ρόστοκ, ενώπιον 4.800 θεατών.

Μετά την επανένωση οι ομάδες της Λ.Δ. Γερμανίας δεν κατάφεραν να διακριθούν ιδιαίτερα στο Κύπελλο Γερμανίας. Η μόνη από τις κυπελλούχους ομάδες της Λ.Δ.Γ., που κατάφερε να φτάσει ως τον τελικό του ενιαίου Γερμανικού Κυπέλλου ήταν η Ουνιόν Βερολίνου το 2001 αλλά ηττήθηκε από τη ΦΚ Σάλκε 04 με 2-0. Από τις ομάδες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είχε προηγηθεί η Ένεργκι Κότμπους που έφτασε στον τελικό του 1997, η οποία όμως δεν είχε κατακτήσει το Κύπελλο Λ.Δ.Γ.

Κυπελλούχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι ανά σύλλογο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]