Κύπελλο Ελλάδος ποδοσφαίρου ανδρών 1938-39

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κύπελλο Ελλάδας 1938-39
Έκδοση1
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
Κατάταξη
Πρώτη θέσηΑΕΚ
Δεύτερη θέσηΠΑΟΚ
1932-33


Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου

Η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1938–39 διεξήχθη μετά από 6 χρόνια διακοπής του θεσμού, ενώ για πρώτη φορά μετείχαν ομάδες σχεδόν από ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο από τις τρεις κύριες ενώσεις που εκπροσωπούσαν τις τρεις μεγάλες πόλεις. Νικήτρια αναδείχθηκε η ΑΕΚ.

Η διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χατζησταυρίδης, Τζαννέτης, Μαρόπουλος, Χριστοδούλου

Μετείχαν συνολικά 73 σύλλογοι, ενώ μέχρι την φάση των 16 η κλήρωση γινόταν με τοπικά κριτήρια. Οι αγώνες της προκριματικής φάσης ξεκίνησαν στις 26 Οκτωβρίου 1938, ενώ η τελική φάση με τη συμμετοχή και των ισχυρών ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου 1939. Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε στις 28 Μαΐου 1939 με τη διεξαγωγή του τελικού. Για τη διευκόλυνση των επαρχιακών σωματείων η ΕΠΟ ανέλαβε τα έξοδα μετακίνησης.

Στην τελική φάση των 16, προκρίθηκαν χωρίς αγώνες οι 8 «ισχυρές» ομάδες των μεγάλων πόλεων (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Απόλλων Αθηνών, Ολυμπιακός Πειραιώς, Εθνικός Πειραιώς, ΠΑΟΚ, Άρης και Ηρακλής Θεσσαλονίκης), οι οποίες τιθέμενες επικεφαλής αντιμετώπησαν τις υπόλοιπες 8 που έφτασαν στην πρόκριση από τους κατά τόπους προκριματικούς γύρους, με αποτέλεσμα να προκριθούν στα προημιτελικά όλοι οι «ισχυροί».

Το Κύπελλο της διοργάνωσης αθλοθέτησε ο υπουργός-διοικητής πρωτευούσης Κώστας Κοτζιάς. Ο ίδιος αθλοθέτησε οκτώ κύπελλα για τις οκτώ νικήτριες ομάδες της προκριματικής φάσης των ισάριθμων περιφερειών.

Το κύπελλο τελικά κατέκτησε η ΑΕΚ για δεύτερη φορά στην ιστορία της, επικρατώντας στον τελικό που διεξήχθη στο Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας του ΠΑΟΚ με σκορ 2–1.

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως την παραμονή της 5ης Οκτωβρίου 1938, που έληγε η προσθεσμία που είχε θέσει η ΕΠΟ, είχαν δηλώσει συμμετοχή στο θεσμό μόνον 40 ομάδες. Την τελευταία ημέρα οι συμμετοχές έφτασαν τις 67, ενώ αναμένονταν και κάποιες ταχυδρομικά με τις οποίες οι δηλώσεις έφτασαν τις 73 από τους 125 συλλόγους που ήταν μέλη της ΕΠΟ. Οι σύλλογοι που έστειλαν εμπρόθεσμη συμμετοχή ήταν ανά περιοχή:

Οι αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκριματική φάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελική φάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φάση των 16
ΑΕΚ - Άρης Πειραιώς 7–0
Ελλάς Φλωρίνης - ΠΑΟΚ 1–6
Ολυμπιακός Πειραιώς - ΕΓΟΗ 13–0
Νίκη Βόλου - Εθνικός Πειραιώς 1–2 παράταση
Ολυμπιακός Πατρών - Απόλλων Αθηνών 1–5
Ασπίς Ξάνθης - Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1–2
Παναθηναϊκός - Ελπίς Δράμας 4–1
Άρης Θεσσαλονίκης - Αστήρ Αθηνών 8–1
Προημιτελικοί
Απόλλων Αθηνών - ΑΕΚ 1–3 1
ΠΑΟΚ - Ηρακλής Θεσσαλονίκης 3–2
Ολυμπιακός Πειραιώς - Παναθηναϊκός 2–0 παράταση
Εθνικός Πειραιώς - Άρης Θεσσαλονίκης 2–0 2
Ημιτελικοί
Ολυμπιακός Πειραιώς - ΑΕΚ 0–2 3
ΠΑΟΚ - Εθνικός 4–0

1 είχε προηγηθεί άλλος αγώνας, ο οποίος διακόπηκε λόγω καταρρακτώδους βροχής και με αποτέλεσμα 1-1.

2 είχε προηγηθεί άλλος αγώνας, ο οποίος διακόπηκε λόγω καταρρακτώδους βροχής και με αποτέλεσμα 2-2.

3 διακόπηκε στο 40' με αποτέλεσμα 1–2, εξαιτίας επεισοδίων στον αγωνιστικό χώρο. Αφορμή έδωσε η άρνηση του Ράγγου των γηπεδούχων να αποχωρήσει μετά την αποβολή του, αιτία υπήρξε όμως η πριν μία εβδομάδα κατάκτηση της κορυφής από τους φιλοξενούμενους στο νότιο όμιλο του Πανελλήνιου πρωταθλήματος (και η πρόκριση στον τελικό του) χάρις σε ανώτερο συντελεστή τερμάτων από τον Ολυμπιακό.[1] Στον παίκτη επιβλήθηκε μηνιαία τιμωρία,[2] ενώ ο αγώνας κατακυρώθηκε με 0–2 υπέρ της ΑΕΚ.

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές: εφημερίδες Η βραδυνή[3] και ΣΚΡΙΠ[4]

28 Μαΐου 1939,
Κυριακή, 5μ.μ
600px Giallo con aquila bicefala nera2 svg ΑΕΚ 2 – 1 (1–1) ΠΑΟΚ 600px Bianco con aquila bicefala nera γήπεδο Παναθηναϊκού
Διαιτητής: Σταύρος Χατζόπουλος
Χατζησταυρίδης  41'
Μανέττας  73'
Καλογιάννης  33'

Συνθέσεις
ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας (επώνυμο Σίμος), Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Μανέττας
ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Γούλιος (επώνυμο Αρβανίτης), Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γ(α)λάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κοντουλιάς (ή Κουκουλάς).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πάνος Μακρίδης - Ευάγγελος Φουντουκίδης, Αυτός είναι ο Ολυμπιακός • Η ένδοξη ιστορία του δημοφιλούς συλλόγου, έκδοση εφημ. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ, Αθήναι 1957, σελ. 49-50
  2. Αθλητική κίνησις • Διάφοραι ειδήσεις, εφημ. ΣΚΡΙΠ 29.05.1939, σελ. 5
  3. Η Α.Ε.Κ. ενίκησε τον Π.Α.Ο.Κ. και εκέρδισε το «κύπελλον Ελλάδος», (ψηφιακή σελ. 372) Νίκος Καπλάνογλου, εφημ. Η βραδυνή 29.05.1939, σελ. 6
  4. Αθλητική κίνησις, εφημ. ΣΚΡΙΠ 30.05.1939, σελ. 5

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]