ΚΥΚΝΟΣ Α.Ε.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κύκνος (κονσερβοποιία))
ΚΥΚΝΟΣ Ελληνική Εταιρεία Κονσερβών Α.Ε.
ΚλάδοςΒιομηχανία
Ίδρυση1 Απριλίου 1915
ΈδραΣιδηράς Μεραρχίας 16, Ναύπλιο, Ελλάδα
Σημαντικά πρόσωπαΑθανάσιος Β. Παπαντωνίου, Μιχαήλ Δ. Μανουσάκης, Ιωάννης Γ. Δάρμος, Βασίλειος Αθαν. Παπαντωνίου, Κωνσταντίνος Δ. Μανουσάκης
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Σάλτσα, τομάτα
ΠροϊόνταΤομάτα
Υπάλληλοι70 μόνιμοι, 340 εποχιακοί
Ιστότοποςkyknoscanning.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram

Η ΚΥΚΝΟΣ Α.Ε. είναι ελληνική εταιρεία κονσερβοποιίας. Έχει την έδρα της στο Ναύπλιο. Κατασκευάζει πάστα τομάτας, κέτσαπ και σάλτσες τομάτας. Τα προϊόντα της εξάγονται και σε πόλεις των ΗΠΑ, που υπάρχει ελληνική διασπορά.

Ο Κύκνος έχει πολλά εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου των Σαβαλίων και της Ζακύνθου.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1915. Αρχικά η παραγωγή γινόταν σε συσκευαστήριο λαχανικών και τοματοπολτού στο χωριό της Ασίνης από το 1911. Το 1928 η εταιρεία εγκαινίασε το πρώτο εργοστάσιο της στο Ναύπλιο, στην Οδό Ασκληπιού το οποίο εξοπλίστηκε με ταχυσυμπυκνωτές χυμού ντομάτας για τον σκοπό της παραγωγής τοματοπολτού. Το εργοστάσιο διέθετε κυτιοποιείο για την παραγωγή κονσερβών που γεμίζει η εταιρεία.

Την δεκαετία του 1950 η εμφάνιση του εργοστασίου της εταιρείας ανανεώθηκε. Ο σχεδιασμός του βασίζεται στο σχέδιο του αρχιτέκτονα Καλλικλή.

Την δεκαετία του 1970 αρχίζει να εξάγει προϊόντα της στο εξωτερικό και άρχισε να προμηθεύει τοματοπολτό σε γνωστές εταιρείες τροφίμων. Την περίοδο 2002-2003 η εταιρεία μεταφέρεται στην Ηλεία με αποτέλεσμα το εργοστάσιο της στο Ναύπλιο να κατεδαφιστεί την άνοιξη του 2004 και τα δύο εργοστάσια στην Δαλαμανάρα να μείνουν ερείπια. Το 2015 η ΚΥΚΝΟΣ Α.Ε. κλείνει έναν αιώνα ζωής.