Κύκλος του Μπίσοπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Κύκλος του Μπίσοπ, ή Δακτυλίδι του Επισκόπου, ή Φωτοστέφανος του Μπίσοπ, ονομάζεται ο παρατηρούμενος γύρω από τον Ήλιο σε αίθριο καιρό και μάλιστα μετά την μεσημβρία, τεράστιος σκοτεινός ερυθρός κύκλος, εξωτερικής ακτίνας περίπου 20 μοιρών.

Αυτό το οπτικό φαινόμενο παρατηρείται επί μακρό χρονικό διάστημα κυρίως μετά από μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου η οποία και είναι η γενεσιουργός αιτία. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά κατά τη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στις 27 Αυγούστου του 1883 και το οποίο έμεινε ορατό μέχρι την Άνοιξη του 1886. Την πρώτη αυτή παρατήρηση την έκανε ένας επίσκοπος (Bishop) από την Χονολουλού, στις 5 Σεπτεμβρίου του 1883, που πρώτος και την δημοσίευσε, εξ ου και ο τίτλος του φαινομένου.

Το εξαιρετικό αυτό φαινόμενο οφείλεται στη περίθλαση που συμβαίνει όταν στην ατμόσφαιρα αιωρείται τεράστια ποσότητα ηφαιστειακής σκόνης με πτητικά αέρια κυρίως θειούχα αερολύματα, (θειικού οξέος), που παραμένουν κυρίως στη στρατόσφαιρα για πολύ μεγάλο διάστημα χαρίζοντας εκπληκτικά σε χρώματα ηλιοβασιλέματα μεταξύ του καφέ, ερυθρού και μωβ. Ανάλογα δε με την ποσότητα των αιωρούμενων αερολυμάτων είναι και η εξωτερική ακτίνα του φαινομένου.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Κύκλος του Μπίσοπ παρατηρήθηκε επίσης μετά την έκρηξη του ηφαιστείου του Αγίου Βικεντίου και του Μοντ Πελές της Μαρτινίκας, το 1902, καθώς και τελευταία μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο των Φιλιππίνων, το 1991.
  • Ο Κύκλος του Μπίσοπ ως οπτικό φαινόμενο υπάγεται στη κατηγορία των Στεμμάτων και όχι των Άλω.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.ΙΕ΄,σελ.356.