Κότυς Θ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κότυς Θ΄
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΟδρύσαι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΚότυς Γ΄ (Σαπαίων) και Αντωνία Τρύφαινα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς των Οδρυσών

Ο Κότυς Θ΄ (άκμασε τον 1ο αι.) ήταν Θράκας πρίγκιπας και -ως πελάτης των Ρωμαίων- βασιλιάς της Μικρής Αρμενίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κότυς Θ΄ ήταν ο δεύτερος γιος του ηγεμόνα -πελάτη των Ρωμαίων- της Θράκης Κότυ Γ΄ (Σαπαίων) και της Αντωνίας Τρύφαινας. Οι γονείς τού πατέρα του ήταν οι πιστοί Ρωμαίοι πελάτες βασιλείς Ροιμητάλκης Α΄ της Θράκης και Πυθοδωρίς Α΄, ενώ οι γονείς της μητέρας του ήταν οι Ρωμαίοι πελάτες βασιλείς Πολέμων Α΄ του Πόντου και Πυθοδωρίδα. Η Πυθοδωρίδα του Πόντου ήταν το πρώτο εγγόνι του Ρωμαίου Mάρκου Αντώνιου, ενός της Τριανδρίας. Έτσι, μέσω της εκ μητρός γιαγιάς του Αντωνίας Υβρίδας, ο Κότυς Θ΄ συνδεόταν με διάφορα μέλη της δυναστείας των Ιουλίων-Κλαυδίων.

Ο Κότυς Θ΄ μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε στη Ρώμη μαζί με τον μακρινό συγγενή του τον μελλοντικό Ρωμαίο Αυτοκράτορα Καλιγούλα (2ου εξαδέλφου τού Κότυ Γ΄ και εγγονού της Αντωνίας της Νεότερης). Ο Κότυς Θ΄ μεγάλωσε στην οικία της Ρωμαίας αυτοκράτειρας Λιβίας Δρουσίλλας και της Aντωνίας της Νεότερης (ετεροθαλής αδελφή της Αντωνίας Υβρίδας). Ο Κότυς Θ΄ μεγάλωνε ως μέλος της περίφημης Αυλής της Aντωνίας της Νεότερης. Αυτή ήταν μια γυναίκα με μεγάλη επιρροή και διατηρούσε έναν κύκλο από διάφορους πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Ο κύκλος της βοήθησε στην πολιτική διατήρηση των συνόρων τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τις υποθέσεις των πελατειακών κρατών.

Το 38 ο Ροιμητάλκης Γ΄ έγινε Ρωμαίος πελάτης βασιλιάς της Θράκης και είχε νυμφευτεί την αδελφή του Κότυ Θ΄, Πυθοδωρίδα Β΄. Επίσης το 38 ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας με τη συμφωνία της Ρωμαϊκής Συγκλήτου διόρισε τον Κότυ Θ΄ ως Ρωμαίο πελάτη βασιλιά της Μικρής Αρμενίας. Ο Καλιγούλας και η Ρωμαϊκή Σύγκλητος τού έδωσαν ένα μέρος τού βασιλείου της Μικρής Αρμενίας και ορισμένα μέρη της Αραβίας για να κυβερνήσει. Αυτά τα μέρη της Αραβίας έγιναν αργότερα η ρωμαϊκή επαρχία της Πετραίας Αραβίας.

Ο Κότυς Θ΄ κυβέρνησε στη Μικρή Αρμενία από το 38 έως τουλάχιστον το 47. Λίγο μετά το 48, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κλαύδιος ζήτησε από τον Κότυ Θ΄ να παραιτηθεί από τον θρόνο και τον αντικατέστησε εκεί με έναν πρώην Αρμένιο βασιλιά, τον Μιθριδάτη της Αρμενίας. Στην αρχή ο Κότυς Θ΄ αντιστάθηκε επιτυχώς στο αίτημα του Κλαύδιου, με την υποστήριξη Ρωμαίων και εντόπιων Αρμένιων ευγενών. Ωστόσο, με εντολή του Κλαύδιου, ο Κότυς Θ΄ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο του, για να μπορέσει να τον αντικαταστήσει ο Μιθριδάτης. Η μετέπειτα μοίρα του Κότυ Θ΄ είναι άγνωστη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]