Κότυς Ε΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κότυς Ε΄
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΟδρύσαι
Ιδιότητασυγγραφέας, ποιητής και μονάρχης

Ο Κότυς Ε΄, γνωστός σαν Σαπαίος, ήταν αρχαίος Έλληνας ποιητής, βασιλιάς των Οδρυσών της Θράκης και της Μικράς Αρμενίας στον Πόντο από το 12 έως το 19 ή 27 μ.Χ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του Σαδάλα και της Πολεμοκρατείας, στον θρόνο των Οδρυσών ήταν διάδοχος του Κότυος Δ΄ και συμβασίλευσε με τον θείο του Ραισκούπορι γιο του Ροιμητάλκη Α΄. Μέχρι να ενηλικιωθεί, διοικούσαν το βασίλειό του οι Ρωμαίοι· όταν ενηλικιώθηκε του έδωσαν και το βασίλειο της Μικράς Αρμενίας στον Πόντο. Στο υπόλοιπο βασίλειο του Πόντου, βασίλισσα ήταν η Πυθοδωρίδα, που είχε διαδεχθεί τον άνδρα της Πολέμωνα Α΄. Ο Κότυς νυμφεύτηκε την κόρη τους Αντωνία Τρύφαινα, που ήταν και εγγονή του πρώτου υπάτου της Ρώμης Μάρκου Αντωνίου και αδελφή του Αρταξία Γ΄ βασιλιά της Αρμενίας. Είχε τρεις γιους: τον Ροιμητάλκη Γ΄, τον Πολέμωνα και τον Κότυ ΣΤ΄.

Στο βασίλειό του είχε εξοριστεί και ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος, που αναφέρει για τον Κότυ, ότι ήταν γενναίος, πράος και γλυκύς, ενώ τού έγραψε και έμμετρο σύγγραμμα. Το παλάτι του Κότυως ήταν τόπος συνάντησης για πολλούς Έλληνες και Λατίνους ποιητές. Ο Κότυς δολοφονήθηκε από τον θείο του το 19 ή 27 μ.Χ .

Έγραψε έμμετρα συγγράμματα, από τα οποία δεν διεσώθη κανένα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cotys V της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).