Κότυς Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κότυς Α΄
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος360 π.Χ.[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΟδρύσαι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναAmatokos II
Βηρισάδης
Κερσοβλέπτης
Rhescuporis I
ΓονείςΣεύθης Β'
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς των Οδρυσών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κότυς Α΄ ήταν αρχαίος βασιλιάς της Θράκης και συγκεκριμένα των Οδρυσών (αρχαίου λαού στην περιοχή του ποταμού Έβρου). Για 24 χρόνια, από το 383 π.Χ. μέχρι το 360 π.Χ. (κατ' άλλους από το 385 π.Χ. μέχρι το 358 π.Χ. ή από το 382 π.Χ. μέχρι το 358 π.Χ.[2]) είχε κυριαρχήσει σε όλη τη Θράκη.

Ο Κότυς Α΄ γεννήθηκε επίτης βασιλείας του Σεύθη Α΄. Έγινε βασιλιάς το 384 π.Χ. Αποκτώντας το βασίλειο των Οδρυσών οι Αθηναίοι τον έκαναν σύμμαχό τους. Για να ισχυροποιήσει τη θέση του ο Κότυς πάντρεψε την κόρη του με τον Αθηναίο στρατηγό Ιφικράτη, που σύντομα έγινε το δεύτερο πρόσωπο στην ιεραρχία μετά το βασιλιά. Με τη βοήθεια του Ιφικράτη ο Κότυς κατάφερε να ενώσει την επικράτειά του με εκείνους που είχε στην κατοχή του ο Ευρύζελμις.

Όταν ο Κότυς προσπάθησε να αποκαταστήσει και να διευρύνει το βασίλειό του, συμπεριλαμβανομένης της Χερσονήσου, οι ενέργειές του οδήγησαν σε αύξηση των εντάσεων με την Αθήνα. Στις αρχές της δεκαετίας του 370 ιδρύθηκε η Δεύτερη Αθηναϊκή Συμμαχία με μια σειρά από πόλεις και νησιά που εντάθηκαν σε αυτή, ως εγγύηση κατά της απειλής του Κότυ.

Το 375 π.Χ. πιθανότατα ο Κότυς υποστήριξε τον Αλυ, ηγέτη των Τριβαλλών, ισχυρής Θρακικής φυλής στη ΒΔ Θράκη, στην επίθεσή τους κατά τη πόλης των Αβδήρων. Σύμφωνα με το Διόδωρο η πόλη σώθηκε μόνο μετά την παρέμβαση του Αθηναίου στρατηγού Χαβρία, του οποίου οι δυνάμεις εγκατέστησαν φρουρά στην πόλη. (Διόδ. 15.36.1-4)

Σε 367 π.Χ. ο Αριοβαρζάνης, Πέρσης σατράπης της Φρυγίας, κατέλαβε τη Σηστό. Μετά την εξέγερση του Αριοβαρζάνη εναντίον του Πέρση βασιλιά Αρταξέρξη Β΄, το 365 π.Χ., ο Κότυς στράφηκε εναντίον του και της συμμάχου του Αριοβαρζάνη, Αθήνας. Οι Αθηναίοι, υπό το στρατηγό τους Τιμόθεο κατόρθωσε να καταλάβει τη Σηστό και την Κριθωτή (σημερινή Καλλίπολη).

Aμέσως μετά, ο Κότυς έκανε πόλεμο με τους Αθηναίους για την κατοχή της Θρακικής Χερσονήσου. Αρκετοί Αθηναίοι στρατηγοί διαδοχικά πάλεψαν ανεπιτυχώς εναντίον του και του μισθοφόρου διοικητή του Χαρίδημου.

Εκείνη την εποχή έγινε μια εξέγερση κατά του Κότυ, με επικεφαλής το θησαυροφύλακα του Κότυ Μιτοκύθη. Σύμφωνα με το Δημοσθένη ο Ιφικράτης, με τη βοήθεια του Χαρίδημου, δωροδόκησε τους Αθηναίους διοικητές του στρατού και του στόλου για να καταστείλουν την εξέγερση. Το 361 π.Χ. ο Χαρίδημος επέστρεψε στην Αθήνα με μια συνθήκη με τον Κότυ, που τον ανακήρυσσε σύμμαχο. Ο Κότυς είχε διατηρήσει με επιτυχία το βασίλειό του.

Το 360 π.Χ. ο Κότυς έλεγχε ολόκληρη τη Χερσόνησο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 360 π.Χ. δολοφονήθηκε από δύο μαθητές του Πλάτωνα από τον Αίνο, τον Πύθωνα και τον Ηρακλείδη. Πιστεύεται ότι προγενέστερα ήταν σύμβουλοι του βασιλιά και τον δολοφόνησαν κατά τη διάρκεια μιας γιορτής στο παλάτι του, με το πρόσχημα ότι είχε αδικήσει τον πατέρα τους. Με την επιστροφή τους στην Αθήνα ανακηρύχθηκαν επίτιμοι πολίτες και ανταμείφθηκαν με χρυσά στεφάνια.

Από τις διάφορες αρχαιολογικές έρευνες στη περιοχή της Θράκης, βρέθηκαν πολλά αργυρά και χάλκινα νομίσματα που φέρονται να κόπηκαν στα Κύψελα τα οποία αποτελούσαν και την έδρα του Βασιλείου του Κότυος. Τα μεν αργυρά νομίσματα φέρουν στη μία όψη γενειοφόρο κεφαλή και πίσω όψη τη λέξη ΚΟΤΥΟΣ ή ΚΟΤΥ ή ΚΟΤΟ. Τα χάλκινα νομίσματα έχουν στη μία όψη εικόνα έφιππου, πιθανά του Κότυος, η άλλη είναι ίδια με την αυτή των αργυρών.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.
  2. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, Ιστορία της Θράκης από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 54 μ.Χ., Τυπογραφείο Αλευρόπουλου, Εν Αθήναις 1932, σελ. 46