Κότυς Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κότυς Α΄
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Οδρύσαι
Ιδιότητα μονάρχης
Αξίωμα Κατηγορία:Βασιλείς των Οδρυσών

Ο Κότυς Α΄ ήταν αρχαίος βασιλιάς της Θράκης και συγκεκριμένα των Οδρυσών (αρχαίου λαού στην περιοχή του ποταμού Έβρου). Για 24 χρόνια, από το 383 π.Χ. μέχρι το 360 π.Χ. (κατ' άλλους από το 385 π.Χ. μέχρι το 358 π.Χ. ή από το 382 π.Χ. μέχρι το 358 π.Χ.[1]) είχε κυριαρχήσει σε όλη τη Θράκη.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κότυς Α΄ υπήρξε αρχικά φίλος των Αθηναίων, δίνοντας ακόμα και την κόρη του στον Αθηναίο στρατηγό Ιφικράτη ο οποίος, πολλές φορές, έδειξε να υποστηρίζει τα συμφέροντα του πεθερού του σε βάρος εκείνων της Αθήνας.

Παρά ταύτα δεν άργησε να έλθει η σύγκρουση του Κότυος με τους Αθηναίους το 361 π.Χ., εξαιτίας της επεκτατικής πολιτικής που ασκούσε ανέκαθεν η Αθήνα κατά την αρχαιότητα σε βάρος των τότε ελλαδικών πόλεων – κρατών και ειδικότερα στην προσπάθειά της να θέσει υπό τον έλεγχό της, μέσω της θρακικής χερσονήσου, τις ναυτικές επικοινωνίες ολόκληρου του Ελλησπόντου. Στη σύγκρουση εκείνη ο Κότυς εκδίωξε τους Αθηναίους και έγινε κύριος ολόκληρης της θρακικής χερσονήσου.

Τελικά ο Κότυς πέθανε το 360 π.Χ., δολοφονημένος από τους Αθηναίους πλατωνικούς Πύθωνα και Ηρακλείδη, ως «εχθρός της ελευθερίας».

Από τις διάφορες αρχαιολογικές έρευνες στη περιοχή της Θράκης, βρέθηκαν πολλά αργυρά και χάλκινα νομίσματα που φέρονται να κόπηκαν στα Κύψελα τα οποία αποτελούσαν και την έδρα του Βασιλείου του Κότυος. Τα μεν αργυρά νομίσματα φέρουν στη μία όψη γενειοφόρο κεφαλή και πίσω όψη τη λέξη ΚΟΤΥΟΣ ή ΚΟΤΥ ή ΚΟΤΟ. Τα χάλκινα νομίσματα έχουν στη μία όψη εικόνα έφιππου, πιθανά του Κότυος, η άλλη είναι ίδια με την αυτή των αργυρών.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, Ιστορία της Θράκης από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 54 μ.Χ., Τυπογραφείο Αλευρόπουλου, Εν Αθήναις 1932, σελ. 46