Κόστα ντε λα Λουθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η παραλία του Κάδιξ

Με την ονομασία Κόστα ντε λα Λουθ (Costa de la Luz) φέρεται όλο το ανάπτυγμα της δυτικής ακτής της Ανδαλουσίας, (Ισπανία) η οποία και βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό.

Η παραλία αυτή εκτείνεται από τις εκβολές του ποταμού Γουαδιάνα (βορειοδυτικά), στα ισπανο-πορτογαλικά σύνορα, μέχρι την Ταρίφα, νότια, από την οποία στη συνέχεια ακολουθεί ανατολικά η μεσογειακή πλέον Κόστα ντελ Σολ. Λόγω της μακράς ηλιοφάνειας (περίπου 300 ημέρες το χρόνο) αλλά και του υποτροπικού κλίματος, από το 1950 που ξεκίνησε η τουριστική ανάπτυξή της έχει μετατραπεί σήμερα σ' ένα από τους δημοφιλέστερους τόπους θαλασσίων σπορ της Ισπανίας με τεράστια ξενοδοχειακή υποδομή και άθλησης.

Η τεράστια παραλία ντε λα Λουθ προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κατ' έτος, κυρίως από τη Γαλλία και Γερμανία, όχι όμως περισσότερους από την αντίθετη παραλία την Κόστα ντελ Σολ που είναι πολύ περισσότερο ανεπτυγμένη.
Παρά ταύτα στη Κόστα ντε λα Λουθ υφίστανται ακόμη παρθένες παραλίες χωρίς πολυώροφα κτίρια ή άλλα έργα υποβάθμισης του περιβάλλοντος παράλιου χώρου ενώ θεωρείται εκ της προσβολής της από τον ωκεανό η ιδανικότερη για ιστιοσανίδα.

Στο ανάπτυγμα της ακτής αυτής περιλαμβάνονται πολλές παραλιακές πόλεις - λιμένες εθνικά και θαλάσσια πάρκα, εκβολές ποταμών με σπουδαίους υδροβιότοπους κ.λπ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εκδόσεις Καθημερινή - Οδηγοί του Κόσμου - Σεβίλλη και Ανδαλουσία, Αθήνα 1999, σελ. 30.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 36°15′N 5°58′W / 36.250°N 5.967°W / 36.250; -5.967