Κόρφος Κορινθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°45′52″N 23°7′26″E / 37.76444°N 23.12389°E / 37.76444; 23.12389

Κόρφος
Παραλία Κόρφου
Κόρφος is located in Greece
Κόρφος
Κόρφος
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
Περιφερειακή ΕνότηταΚορινθίας
ΔήμοςΚορινθίων
Δημοτική ΕνότηταΣολυγείας
Δημοτική ΚοινότηταΚόρφου
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
Πληθυσμός
Μόνιμος295
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας20004
Τηλ. κωδικός20004

Ο Κόρφος είναι χωριό που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά όρια της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Κορινθίων. Ο Κόρφος, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας Τάσος Γριτσόπουλος, είναι το επίνειο του Σοφικού, της έδρας του Δήμου. Πολλοί κάτοικοι του Σοφικού, που ασχολούνταν με το εμπόριο της ρητίνης (το έτος 1886, το Σοφικό παρήγαγε 500.000 οκάδες ρητίνης ετησίως), μετοίκησαν στις ανατολικές ακτές της περιοχής, ώστε να εμπορεύονται ευκολότερα, μέσω της θαλάσσης, το προϊόν που παρήγαγαν. Με το πέρασμα των χρόνων, οι έμποροι αυτοί έμειναν μόνιμα στις παραθαλάσσιες πλαγιές, δημιουργώντας τον Κόρφο, ενώ οι περισσότεροι απόγονοί τους ασχολήθηκαν με τη θάλασσα εν γένει, είτε ως αλιείς, είτε ως Αξιωματικοί του Ναυτικού. Άλλωστε, οι περισσότεροι Κορφιώτες είναι συνταξιούχοι των ναυτικών ταμείων.

Το 1912 συστάθηκε ως κοινότητα (ΦΕΚ 262Α - 31/08/1912) του νομού Αργολίδος και Κορινθίας και μετέπειτα (από το 1949) νομού Κορινθίας. Με το Σχέδιο Καποδίστριας η κοινότητα καταργήθηκε και συγχωνεύθηκε στο δήμο Σολυγείας[1]. Την 1 Ιανουαρίου 2011, σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης ο Δήμος Σολυγείας εντάχθηκε στον νέο δήμο Κορινθίων, όπου πλέον ανήκει και ο Κόρφος[2].

Όπως αναφέρει ο Τάσος Γριτσόπουλος στο έργο του «Τα μνημεία του Σοφικού», ο Κόρφος συνδέεται με το Σοφικό κοινωνικά και οικονομικά, άρα είναι φυσικό «να μετέχη και της εν γένει πολιτικής και θρησκευτικής ζωής αυτού». Όπως και στο Σοφικό, έτσι και στον Κόρφο, υπάρχουν χριστιανικά μνημεία. Λαμπρότερο όλων είναι το παλαιό Καθολικό της Παναγίας του Στείρι, που κτίσθηκε τον 11ο αιώνα και σχετίζεται με την παρουσία του Οσίου Λουκά του Στειριώτου στην Κορινθία. Αξιόλογα μνημεία είναι, επίσης, ο Ναός της Αγίας Άννης και ο Ναός των Αγίων Πάντων, οι οποίοι ήταν κάποτε τα Καθολικά δυο αντίστοιχων μοναστηριών. Ενοριακός Ναός του Κόρφου είναι σήμερα ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος κτίσθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα απ' τους αλιείς του χωριού.

Σήμερα, ο Κόρφος έχει 338 κατοίκους (απογραφή 2011). Η αύξηση του πληθυσμού του οφείλεται στη συνεχή ανοικοδόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων και εξοχικών κατοικιών από ντόπιους και ξένους. Είναι ένας παραλιακός οικισμός, με παραλίες τις οποίες περιβάλλουν οι πευκόφυτες πλαγιές της περιοχής.

Σε μικρή απόσταση απ' το χωριό ευρίσκεται ο όρμος της «Σελόντας», όπου ήταν το καταφύγιο του υποβρυχίου «Παπανικολής», του οποίου Πλωτάρχης ήταν ο, εκ μητρός καταγόμενος απ' το Σοφικό, Μιλτιάδης Ιατρίδης. Ο όρμος της «Σελόντας» είναι το φυσικό σύνορο των περιφερειακών ενοτήτων Κορινθίας και Αργολίδος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διοικητικές μεταβολές / ΟΤΑ». Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2010. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. «Τα Νέα, Καλλικράτης 2010 (29-4-2010)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2010.