Κόμπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πίνακας με διάφορους κόμπους σε τοίχο του φαρόπλοιου Elbe 1

Ο Κόμπος είναι σκόπιμη περίπλεξη σε σχοινί, η οποία γίνεται είτε για πρακτικούς είτε για διακοσμητικούς λόγους. Οι πρακτικοί κόμποι ταξινομούνται ανάλογα με τη λειτουργία τους σε ακρόδεσμους, δεσμούς, δεσίματα και θηλιές.[1]

  • Οι ακρόδεσμοι λειτουργούν ως ασφάλεια. Εμποδίζουν το σχοινί απο το να να γλιστράει μέσα από ανοίγματα, εγκοπές ή άλλους κόμπους. Δύο συνηθισμένοι ακρόδεσμοι είναι ο Ημίδεσμος και το Οχτάρι.
  • Τα δεσίματα χρησιμοποιούνται για τη στερέωση ενός σχοινιού σε ένα αντικείμενο επιτρέποντας στο σχοινι να σηκώνει βάρος ή να μεταδίδει δύναμη. Μερικοί κόμποι της κατηγορίας περιλαμβάνουν τον Κρικόδεσμο, την Ψαλιδιά και τον Σφιγκτήρα.
  • Οι θηλιές είναι κυκλικοί κόμποι στη μέση ή στις άκρες του σχοινιού των οποίων το άνοιγμα μπορεί είτε να αυξομειώνεται είτε να μένει σταθερό υπό τάση. Χαρακτηριστικές θηλιές είναι η Καντηλίτσα, το Διπλό Οκτάρι και η Αλπική πεταλούδα.

Οι κόμποι έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον από την αρχαιότητα για τις πρακτικές τους χρήσεις, καθώς και για την τοπολογική τους πολυπλοκότητα, η οποία μελετάται από την Θεωρία κόμβων ως κλάδος της τοπολογίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΣΚΑΠΑΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ». issuu.com. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2023.