Κόμμα Κέντρου (Φινλανδία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κόμμα Κέντρου
Suomen Keskusta
Centern i Finland
Centre Party Finland logo.png
Ηγέτης Γιούχα Σίπιλα
Ιδρύθηκε 1906
Έδρα Apollonkatu 11 A, 00100 Ελσίνκι, Φινλανδία
Ιδεολογία Κεντρισμός
Φιλελευθερισμός
Τοπικισμός
Πολιτική θέση Κέντρο
Διεθνής προσχώρηση Φιλελεύθερη Διεθνής
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό και Μεταρρυθμιστικό Κόμμα
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε. Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη
Ιστοσελίδα
http://www.keskusta.fi/
Πολιτικό σύστημα Φινλανδίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κόμμα Κέντρου (φινλ. Suomen Keskusta, σουηδ. Centern i Finland) είναι ένα φινλανδικό φιλελεύθερο και αγροτικό κόμμα. Είναι ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της Φινλανδίας, μαζί με το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Φινλανδίας και τους Αληθινούς Φινλανδούς και κατέχει 35 από τις συνολικά 200 έδρες του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας. Αρχηγός του κόμματος είναι η Γιούχα Σίπιλα, η οποία διαδέχτηκε την πρώην πρωθυπουργό Μαρί Κιβινιέμι.

Ιδρύθηκε το 1908 με την ονομασία Αγροτικός Σύνδεσμος, ενώ υπερασπιζόταν τα συμφέροντα των αγροτικών κοινοτήτων και την αποκέντρωση των εξουσιών από το Ελσίνκι. Στη δεκαετία του 1920, το κόμμα ήταν ο κύριος αντίπαλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ενώ ο πρώτος πρωθυπουργός της Φινλανδίας που προήλθε από το κόμμα, ο Κιόστι Κάλιο, διετέλεσε πρωθυπουργός σε τέσσερις θητείες μεταξύ 1922 και 1937. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κόμμα εδραιώθηκε ως ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας. Ο Ούρχο Κέκονεν, ο οποίος προήλθε από το κόμμα, διετέλεσε πρόεδρος της Φινλανδίας την περίοδο 1956 με 1982, περισσότερο από κάθε άλλο πρόεδρο της χώρας. Το κόμμα μετονομάστηκε σε Κόμμα Κέντρου το 1965 και σε Κέντρο της Φινλανδίας το 1988. Επίσης, το Κόμμα Κέντρου ήταν το μεγαλύτερο κόμμα του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας από το 2003 μέχρι το 2011, ενώ ο Μάτι Βάνχανεν διετέλεσε πρωθυπουργός για 7 χρόνια. Μετά τις εκλογές του 2011, το κόμμα έχασε σημαντικό αριθμό εδρών, με αποτέλεσμα να γίνει το τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα του Κοινοβουλίου.

Το Κόμμα Κέντρου ασκεί μεγαλύτερη επιρροή σε μικρούς και αγροτικούς δήμους, όπου και κατέχει την πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια των δήμων αυτών. Το κόμμα συμμετείχε πολλές φορές στις κυβερνήσεις της Φινλανδίας ύστερα από την ανεξαρτησία της το 1917. 12 πρωθυπουργοί, 3 πρόεδροι και ο τωρινός Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά και Νομισματικά Ζητήματα, Όλι Ρεν, έχουν προέλθει από το κόμμα.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Κοινοβούλιο της Φινλανδίας
49 / 200
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
3 / 13
Δήμοι της Φινλανδίας
3.077 / 9.674