Κόμης του Μαρς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα σύμβολα των κομητών του Μαρς

Ο τίτλος Κόμης του Μαρς έχει δημιουργηθεί πολλές φορές στην Σκωτία και την Αγγλία, προέρχεται από τα "μαρς" ή "σύνορα" ανάμεσα στην Αγγλία με την Ουαλία και την Σκωτία που κατείχαν μεγάλες φεουδαρχικές οικογένειες σε διακριτές εκτάσεις.[1] Ο τίτλος αργότερα δεν είχε πραγματική εξουσία και ήταν μονάχα τιμητικός για να συμβολίσει την δύναμη που είχαν παλιότερα οι κόμητες στα σύνορα. Η Σκωτσέζικη κομητεία εκπροσωπείται σήμερα από τον Τζέιμς Τσάρτερις, 13ο κόμη του Γουέμις και 9ο κόμη του Μαρς και η Αγγλική κομητεία είναι ένας τίτλος παρακλάδι των δουκών του Ρίτσμοντ και εκπροσωπείται από τον μεγαλύτερο γιο του δούκα Κάρολο Γκόρντον - Λέννοξ, κόμη του Μαρς και της Κινκάρα.

Σκωτσέζικα σύνορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κόμητες του Μαρς στα Σκωτσέζικα σύνορα κατάγονταν από τον Γκόσπατρικ, κόμη της Νορθουμβρίας αλλά αμέσως μετά στερήθηκαν τον τίτλο, κατέφυγαν στον Μάλκολμ Γ΄ της Σκωτίας που τους καλοδέχτηκε και τους έδωσε το Ντάνμπαρ και τα γειτονικά εδάφη.[2] Οι απόγονοι του είχαν υπό τον έλεγχο τους τις Μαρς αλλά από τον Πάτρικ του Ντάνμπαρ, 8ο κόμη του Μαρς ο τίτλος ήταν εναλλακτικός του κόμητος του Ντάνμπαρ. Ο τελευταίος απόγονος του ήταν ο Τζώρτζ Ντάνμπαρ, 11ος κόμης του Μαρς και του Ντάνμπαρ, οι τίτλοι και τα εδάφη του κατασχέθηκαν από το στέμμα, ο ίδιος έφυγε για την Αγγλία και πέθανε σε αφάνεια.

Μετά την πρώτη κατάσχεση ο Αλέξανδρος Στιούαρτ, δούκας του Όλμπανυ ήταν ο δημιουργός της δεύτερης Σκωτσέζικης κομητείας του Μαρς αλλά όταν πέθανε ο γιος του Τζων Στιούαρτ, δούκας του Όλμπανυ η κομητεία ξεκληρίστηκε και ο τίτλος κατασχέθηκε. Η τρίτη δημιουργία έγινε από τον Ροβέρτο Στιούαρτ, 1ος κόμης του Μαρ αλλά με τον θάνατο του η κομητεία ξεκληρίστηκε ξανά. Η πιο πρόσφατη δημιουργία της Σκωτσέζικης κομητείας του Μαρς έγινε από τον Γουίλιαμ Ντάγκλας τον μικρότερο γιο του 1ου δούκα του Κουίνσμπερρι (1697).[3]

Δεύτερη δημιουργία (1455)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρίτη δημιουργία (1581)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ουαλικά σύνορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κομητεία του Μαρς στα Ουαλικά σύνορα δημιουργήθηκε από τον Ρότζερ Μόρτιμερ, 1ο κόμη του Μαρς που ήταν Βαρόνος του Μόρτιμερ από την οικογένεια Μόρτιμερ.[1] Ο τελευταίος απόγονος του Εδμόνδος Μόρτιμερ, 5ος κόμης του Μαρς πέθανε άτεκνος και τον διαδέχτηκε ο Ριχάρδος της Υόρκης που ήταν γιος της αδελφής του Άννας Μόρτιμερ. Ο γιος του Ριχάρδου Εδουάρδος της Υόρκης ανέβηκε στον Αγγλικό θρόνο ως Εδουάρδος Δ΄ της Αγγλίας και ενσωμάτωσε το δουκάτο στο Αγγλικό στέμμα.

Η νέα δημιουργία έγινε από τον Εδουάρδο Δ΄ (1479) για λογαριασμό του διαδόχου Εδουάρδου, δούκα της Κορνουάλης αλλά όταν ανέβηκε στον θρόνο ως Εδουάρδος Ε΄ της Αγγλίας (1483) η κομητεία του Μαρς καταργήθηκε ξανά και ενσωματώθηκε στο στέμμα. Την ίδια χρονιά ο Εδουάρδος Ε΄ ανατράπηκε από τον θείο του Ριχάρδο του Γκλόστερ που ανέβηκε στον θρόνο ως Ριχάρδος Γ΄ της Αγγλίας, ο μικρός Εδουάρδος φυλακίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου και η τύχη του από τότε είναι άγνωστη. Η επόμενη δημιουργία έγινε για λογαριασμό του Έσμε Στιούαρτ, 3ου δούκα του Λέννοξ, οι διάδοχοι του είχαν την κομητεία μέχρι τον έκτο δούκα που τόσο η κομητεία όσο και το δουκάτο ξεκληρίστηκαν. Η τελευταία δημιουργία έγινε για λογαριασμό του Καρόλου Λέννοξ, 1ου δούκα του Ρίτσμοντ και του Λέννοξ, οι απόγονοι του είχαν τον τίτλο του κόμη του Μαρς.

Πρώτη δημιουργία (1328)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεύτερη δημιουργία (1479)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρίτη δημιουργία (1619)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chisholm, Hugh, ed. (1911). "March, Earls of". Encyclopædia Britannica. 17 (11th ed.). Cambridge University Press. pp. 685–688.
  2. Chisholm, Hugh, ed. (1911). "March, Earls of". Encyclopædia Britannica. 17 (11th ed.). Cambridge University Press. pp. 685–688.
  3. Chisholm, Hugh, ed. (1911). "March, Earls of". Encyclopædia Britannica. 17 (11th ed.). Cambridge University Press. pp. 685–688.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "March, Earls of". Encyclopædia Britannica. 17 (11th ed.). Cambridge University Press.