Κόλπος Ελευσίνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°01′00″N 23°32′00″E / 38.01667°N 23.53333°E / 38.01667; 23.53333 Ο Κόλπος Ελευσίνας, είναι εσωτερικός κόλπος του ευρύτερου Σαρωνικού, στο βόρειο μυχό του. Αποτελεί την ημίκλειστη θαλάσσια λεκάνη που απλώνεται κατά διεύθυνση Α - Δ, σε μήκος περίπου 12 μιλίων, όπου και ορίζεται από τις νότιες ακτές της Αττικής και συγκεκριμένα από τον όρμο Σκαραμαγκά (ανατολικά), μέχρι την περιοχή του Μεγάλου Πεύκου (δυτικά), καθώς και από τις βόρειες ακτές της Σαλαμίνας (νότια). Η έκτασή του υπολογίζεται σε 67 τ.χλμ. με μέγιστο βάθος τα 33 μ. περικλείοντας περίπου 1,2 κυβικά χιλιόμετρα νερού.

Η επικοινωνία με τον προ αυτού Σαρωνικό κόλπο πραγματοποιείται από δύο πορθμούς - πόρους, έναν ΝΑ. με μέγιστο βάθος τα 12 μέτρα και ένα δυτικά με μέγιστο βάθος τα 8 μέτρα, ενώ το πλάτος αμφοτέρων περιορίζεται σε λίγες εκατοντάδες μέτρων. Ο διάπλους των εμπορικών πλοίων στους διαύλους αυτούς είναι υποχρεωτικά με πλοηγό.

Στη βόρεια παραλία του Κόλπου Ελευσίνας είναι εγκατεστημένη η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της Ελλάδας που περιλαμβάνει ναυπηγεία, διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες, σιδηροβιομηχανίες κ.ά. Σημαντικότερες πόλεις - λιμένες της περιοχής είναι η Ελευσίνα, από την οποία προέρχεται και η ονομασία του, καθώς και η Παραλία Ασπροπύργου. Σημαντικότερος όρμος του Κόλπου είναι ο όρμος Σκαραμαγκάς.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]