Κόλπος Γκουαντάναμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 19°54′N 75°09′W / 19.900°N 75.150°W / 19.900; -75.150

Χάρτης της Κούβας που φαίνεται το Γκουαντάναμο
Φρουροί με κρατούμενο στη φυλακή του Γκουαντάναμο

Ο κόλπος Γκουαντάναμο είναι κόλπος στα νότια της Κούβας. Μέρος του ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πήραν τον έλεγχο του το 1903 με συνθήκη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας. Η τωρινή κυβέρνηση της Κούβας δεν θεωρεί αυτή την συνθήκη έγκυρη. Ισχυρίζεται ότι παραβιάζει διεθνείς νόμους.

Το νότιο τμήμα του κόλπου περικλείεται από ναυτική βάση των ΗΠΑ. Αποστολή της βάσης αυτής είναι να αποτρέψει την τρομοκρατία, να βοηθήσει τους ανθρώπους που δραπετεύοουν από την Κούβα και να σταματήσει τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η βάση τώρα χρησιμοποιείται και ως φυλακή αιχμαλώτων των Αμερικάνων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Επίσης κάποιοι αιχμάλωτοι προέρχονται και από άλλες χώρες όπως την Μεγάλη Βρετανία και την Γαλλία. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι όλοι αυτοί οι αιχμάλωτοι δεν δέχονται την σωστή μεταχείριση ως αιχμάλωτοι πολέμου σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης. Ένας λόγος που οι βάσεις είναι τοποθετημένες εκεί μπορεί να είναι και ότι ο νόμος των ΗΠΑ δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με ομάδες υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιοι αιχμάλωτοι έχουν βασανιστεί και άλλοι κακομεταχειρίζονται σύμφωνε με έρευνες του FBI.

Κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το συγκρότημα είναι ναυτική βάση που συχνά κρατούσε ανθρώπους που είχαν δραπετεύσει από την κυβέρνησης της Κούβας μέσω θαλάσσης. Τώρα έχει επίσης φυλακές για όσους είναι ενάντιοι των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένου στρατιωτών. Κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει ως στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι χρησιμοποιείται για αιχμαλώτους πολέμου αλλά πολλές ομάδες ισχυρίζονται ότι κρατούνται άτομα και από χώρες που οι ΗΠΑ δεν πολεμούν.Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αναδειχθεί σωστό όταν Βρετανοί στρατιώτες επέστρεψαν στα σπίτια τους το 2003.

Αυτή η κατασκήνωση μπορεί να χρησιμοποιείται για άτομα που οι ΗΠΑ θεωρούν ως τρομοκράτες. Αυτοί οι άνθρωποι κρατούνται εκεί καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να δικαστούν σε δικαστήριο.Περίπου 300 με 400 κρατούμενοι βρίσκονται σε αυτές τις φυλακές. Σχεδόν όλοι είναι μουσουλμάνοι που υποτίθεται ότι επιτέθηκαν σε αμερικανικά στρατεύματα.Κάποιοι από αυτούς ίσως αιχμαλωτίστηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν. Κάποιοι αιχμαλωτίστηκαν με τη βία από άλλες χώρες.Υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη βασανιστηρίων στις φυλακές.Κάποιοι αιχμάλωτοι έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν.Άλλοι κάνουν απεργίες πείνας αρνούμενοι το φαγητό. Αυτοί οι αιχμάλωτοι δεν εξαναγκάζονται να εργαστούν αλλά δεν τους έχουν δοθεί δίκαιες δίκες.

Έχουν ξεκινήσει δράσεις για να φέρουν την δικαιοσύνη στους αιχμαλώτους του Γκουαντάναμο. Κάποιοι άνθρωποι επέστρεψαν στις πατρίδες τους και άλλοι σε άλλες χώρες. Κάποιοι άνθρωποι που αποδείχθηκε ότι δεν είναι τρομοκράτες αφέθηκαν ελεύθεροι από τις κυβερνήσεις τους και άλλοι είναι σε φυλακές στις χώρες τους. Κάποιοι Ουιγούροι στάλθηκαν στην Αλβανία αφού δεν έγιναν αποδεχτοί από την χώρα τους την Κίνα.