Κόλπος Αργοστολίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με την ονομασία Κόλπος Αργοστολίου αναφέρεται στους χάρτες μεγάλος κόλπος της νήσου Κεφαλονιάς, όχι ο μικρότερος όρμος στην ακτή του οποίου είναι κτισμένη η πόλη του Αργοστολίου και έχει μυχό («τέρμα») τον Κούταβο, αλλά ο μεγάλος κόλπος που χωρίζει το κεντρικό τμήμα της Κεφαλονιάς από τη χερσόνησο Παλική στα ανατολικά, και περιλαμβάνει τον παραπάνω όρμο στο νοτιοανατολικό τμήμα του.

Το στόμιο του κυρίως Κόλπου Αργοστολίου έχει πλάτος ακριβώς 3 χιλιόμετρα, ανάμεσα στο ακρωτήριο του Πλατύ Γιαλού και το νοτιοδυτικό ακρωτήριο της Παλικής. Από εκεί η διείσδυση του κόλπου, δηλαδή η απόσταση ανάμεσα στο κέντρο του στομίου και στον μυχό, είναι 13,5 έως 14 χιλιόμετρα. Πρόκειται δηλαδή για έναν αρκετά «κλειστό» κόλπο, όπως κλειστός είναι και ο μικρός όρμος του Αργοστολίου. Εναλλακτικά, ως στόμιο ή είσοδος στον Κόλπο Αργοστολίου μπορεί να θεωρηθεί η γραμμή που ενώνει το «Ακρωτήρι» (το νοτιότατο άκρο της Παλικής, όπου και η Κουνόπετρα) με τις νησίδες Βαρδιάνους και από εκεί με το ακρωτήριο του αεροδρομίου ή το Ακρωτήριο Αγία Πελαγία.

Ο Κόλπος Αργοστολίου είναι αβαθής σε σχέση με την έκτασή του. Οι κυριότεροι οικισμοί είναι στην ανατολική ακτή το Αργοστόλι και στη δυτική ακτή το Ληξούρι.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ελλάς: οδικοί-τουριστικοί χάρτες, έκδ. Ν. & Ι. Φώτης, 33η έκδοση, Αθήνα 2005/6