Κόκκινη μπανάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον καρπό. Για το φυτό, δείτε: Κόκκινη μπανανιά.
Κόκκινη μπανάνα
Φυτό κόκκινης μπανανιάς από την Τανζανία όπου διακρίνονται τα φρούτα και η ταξιανθία του.
Όνομα: Κόκκινη μπανάνα
Είδος: Μούσα η οξύληκτος
(Musa acuminata)
Ποικιλία: 'Κόκκινη Ντάκα' ('Red Dacca')
Ομάδα: Ομάδα AAA (Ομάδα Cavendish)
Προέλευση: Ανατολική Αφρική, Δυτικές Ινδίες, Ασία και Κεντρική Αμερική

Οι κόκκινες μπανάνες (Red bananas), στην Αυστραλία, επίσης γνωστές και ως κόκκινες μπανάνες της Ντάκα (Red Dacca bananas), είναι μια ποικιλία μπανάνας με κοκκινωπή-μωβ φλούδα. Είναι μικρότερες και πιο παχουλές, από την κοινή μπανάνα Κάβεντις (Cavendish).[Σημ. 1] Όταν ωριμάσουν, οι κόκκινες μπανάνες έχουν μια σάρκα που έχει χρώμα κρεμ προς ανοιχτό ροζ. Επίσης, είναι ηπιότερες και γλυκύτερες από τις κίτρινες ποικιλίες Cavendish, με μία ελαφρά γεύση μάνγκο. Πολλές κόκκινες μπανάνες εισάγονται από παραγωγούς στην Ανατολική Αφρική, την Ασία, τη Νότια Αμερική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι ένα από τα αγαπημένα στην Κεντρική Αμερική, αλλά πωλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ταξινομική και ονοματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάφορες ποικιλίες μπανανών.

Η κόκκινη μπανάνα είναι μια τριπλοειδής ποικιλία της άγριας μπανάνας Musa acuminata, η οποία ανήκει στον όμιλο Cavendish (ΑΑΑ).[1]

Η επίσημη ονομασία της είναι Musa acuminata (Όμιλος AAA) «κόκκινη Ντάκα».

Τα συνώνυμα περιλαμβάνουν:

  • Μούσα η οξύληκτος (Musa acuminata) Colla (Όμιλος AAA) cv. 'Red'
  • Μούσα η των σοφών (Musa sapientum) L. f. rubra Bail.
  • Μούσα η των σοφών (Musa sapientum) L. ποικ. rubra (Firm.) Baker
  • Μούσα η ερυθρά (Musa rubra) Wall. πρώην Kurz.
  • Μούσα η παραδείσιος (Musa × paradisiaca) L. ssp. sapientum (L.) Kuntze ποικ. rubra
  • Musa acuminata Colla (Όμιλος AAA) cv. 'Cuban Red'
  • Musa acuminata Colla (Όμιλος Cavendish) cv. 'Cuban Red'
  • Musa acuminata Colla (Όμιλος AAA) cv. 'Red Jamaican'
  • Musa acuminata Colla (Όμιλος AAA) cv. 'Jamaican Red'
  • Musa acuminata Colla (Όμιλος AAA)) cv. 'Spanish Red'

Είναι γνωστή στα Αγγλικά ως κόκκινη Ντάκα, κόκκινη μπανάνα, μπανάνα Claret, μπανάνα Cavendish "κόκκινη Κουβανή", κόκκινη Τζαμαϊκανή μπανάνα και κόκκινη μπανάνα Cavendish. Είναι επίσης γνωστή υπό μία ποικιλία κοινών ονομασιών σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας του Πωλ Γκωγκέν «Το γεύμα (Οι Μπανάνες)» 1891.

Όταν ωριμάσουν, οι κόκκινες μπανάνες οφείλουν να έχουν βαθιά κόκκινη ή καστανόχρωμη φλούδα και τρώγονται καλύτερα όταν είναι αμωλώπιστες και ελαφρώς μαλακές. Αυτή η ποικιλία περιέχει περισσότερη βήτα καροτίνη και βιταμίνη C απ'ότι η κίτρινη μπανάνα. Περιέχει επίσης, κάλιο και σίδηρο. Όσο πιο κόκκινος είναι ο καρπός, τόσο περισσότερη η καροτίνη και τόσο υψηλότερο το επίπεδο της βιταμίνης C.[2] Όπως και με τις κίτρινες μπανάνες, οι κόκκινες μπανάνες θα ωριμάσουν εντός ολίγων ημερών, σε θερμοκρασία δωματίου και είναι καλύτερο να αποθηκεύονται εκτός ψυγείου. Χρειάζεται πολύ νερό για καλή παραγωγή.

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κόκκινες μπανάνες τρώγονται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι κίτρινες μπανάνες, με το ξεφλούδισμα του καρπού πριν από το φάγωμα. Συχνά τρώγονται ωμές, ολόκληρες ή τεμαχισμένες και προστίθεται σε επιδόρπια και φρουτοσαλάτες, αλλά μπορεί επίσης και να τηγανιστεί ή να ψηθεί (στο φούρνο ή στη σχάρα). Οι κόκκινες μπανάνες συνήθως, πωλούνται από τα καταστήματα, αποξηραμένες.

Η κόκκινη μπανάνα έχει περισσότερη βήτα καροτίνη και βιταμίνη C απ' ό,τι οι ποικιλίες της κίτρινης μπανάνας. Όλες οι μπανάνες περιέχουν τρεις φυσικές πηγές σακχάρων: σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη, που τις καθιστά μια πηγή άμεσης και βιώσιμης ενέργειας. - Δείτε περισσότερα στο: https://web.archive.org/web/20160116000459/http://www.specialtyproduce.com/produce/Red_Bananas_549.php#sthash.lw1ZHlEK.dpuf

Οι πρώτες μπανάνες που εμφανίστηκαν στην αγορά του Τορόντο (τη δεκαετία του 1870 και του 1880) ήταν οι κόκκινες μπανάνες.[3] Οι κόκκινες μπανάνες, είναι διαθέσιμες καθ' όλο το χρόνο, σε ειδικές αγορές και τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασθένειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι μπανάνες Κάβεντις (Cavendish), έλαβαν το όνομά τους από τον William Cavendish, 6ο Δούκα του Devonshire. Αν και δεν είναι τα πρώτα γνωστά δείγματα της μπανάνας στην Ευρώπη, γύρω στο 1834, ο Cavendish είχε λάβει την αποστολή των μπανανών, με την αβροφροσύνη του ιερέα του Alton Towers (τότε στην έδρα του Earls του Shrewsbury). Ο κηπουρός του, ο Sir Joseph Paxton, τις καλλιέργησε στα θερμοκήπια του Chatsworth House. Τα φυτά, περιγράφονται βοτανικά από τον Paxton ως Musa cavendishii, προς τιμήν του Δούκα. [Παρ. Σημ. 1]
Παραπομπές σημειώσεων
  1. «The Cavendish Banana». Peakland Heritage.org. 19 Ιουλίου 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2014. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Michel H. Porcher· Prof. Snow Barlow (19 Ιουλίου 2002). «Sorting Musa names». The University of Melbourne, [1]. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2011.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |publisher= (βοήθεια)
  2. «Red Bananas Fruit Profile». Chiquita Bananas. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2016. 
  3. John V McAree (1953) The Cabbagetown Store (Toronto: Ryerson Press) p. 19.
  4. «Encanto Farms: Red Dacca». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2016.